Páteřní trasa cyklostezky Bečva – Vlára – Váh povede z Ústí u Vsetína. Protne vesnice na Hornolidečsku, Valašské Klobouky a Brumov-Bylnici. Odtud povede ke slovenské Nemšové na soutoku Vláry a Váhu.

Na Vsetínsku bude propojení cyklostezek zabezpečovat Sdružení obcí Hornolidečska. „Myšlenka na propojení Hornolidečska s Cyklostezkou Bečva je už letitá," vyjádřil se starosta Valašské Polanky a šéf sdružení Josef Daněk.

Od tohoto nápadu pak podle Daňka nebylo daleko i k přeorientování se na Valašskokloboucko a dál. „Cyklisty lákají i Bílé Karpaty. Avšak dostat se na kole ze Vsetína do oblasti jižního Valašska znamená hazard na frekventované silnici," řekl Daněk.

Vesnice navíc začaly vnímat i to, jak Cyklostezka Bečva pomohla například Hornímu Vsacku. Vzniklo Sdružení obcí Hornolidečsko. „Úkolem starostů bude vykoupit pozemky. Sdružení zajistí vše ostatní," podotkl valašskopolanský starosta.

Stezka spojující Bečvu a Váh poveden na Vsetínsku z Ústí přes Leskovec a Valašskou Polanku do Lužné. Z této trasy povedou odbočky do Seninky a přes Prlov do Pozděchova. Další část pak povede od Lidečka přes Lačnov do Valašských Příkaz. „Je to vynikající nápad. To nepotřebuje další komentář. Už aby to bylo," vyjádřil se kolař Libor Pravdám ze Vsetína.

Zatímco na Vsetínsku všechno teprve v podstatě začíná, ve Valašských Kloboukách jsou dál. Před pár dny tam už dokonce získali stavební povolení na první úsek cyklostezky. Jde o trasu od učiliště po mostek na nádraží. „Připravováno je výběrové řízení na dodavatele stavby. Začít bychom chtěli v létě," pověděl valašskokloboucký starosta Dalibor Maniš.

Bude to vůbec první cyklostezka ve městě. Lidé už na její podporu sepisovali petici. Termín dokončení je stanovený na jaro příštího roku, velmi pravděpodobně však může být hotovo už letos na podzim.

„Příprava trvala dlouho. Trasa povede chráněnou krajinnou oblastí, kde je vyhlášena i rezervace UNESCO a také Vlárským průsmykem," dodal Maniš.

Posledním městem na území České republiky je Brumov-Bylnice. Tady se bude stavět spojnice s Klobouky a pak přes osady Svatý Štěpán a Sidonie ke slovenské hranici.

Celá trasa povede údolím říční nivy. Tedy mírným terénem. „I když jsme na Valašsku, to převýšení bude jen malé. Od Ústí po Horní Lideč to sice bude do kopce. Ale v Lidči je rozvodí a od něj to zase klesá," ujistil valašskokloboucký místostarosta Martin Janík.

Od hranice naváže Cyklostezka BEVLAVA na slovenské trasy. Po nich bude možné pohodlně dojet až do Trenčína. „Je to dobré. Lidé na naší i moravské straně jasně ukazují, že Češi a Slováci patří stále k sobě," vyjádřil se pro Valašský deník primátor slovenského města Nemšová František Bagin.