Například provozy druhého největšího výrobce rozbušek v Evropě, vsetínské firmy Austin Detonator či významná chemická továrna DEZA ve Valašském Meziříčí. „Nedaleko chemičky v Hostašovicích je navíc vojenský sklad munice. To spolu dohromady příliš nejde," vyjádřil své obavy Meziříčan Vlastislav Janíček.

Znepokojeni častými zprávami o teroristických útocích jsou také někteří lidé ve Vsetíně. „V areálu bývalé Zbrojovky je firma vyrábějící průmyslové rozbušky. Jsou tady ale také provozy vyrábějící zbraně a další vojenský materiál. Myslím si, že jde o velké lákadlo pro teroristy," svěřila se se svým názorem Daniela Chovancová ze Vsetína.

Představitelé jmenovaných firem a také policisté či armády obavy veřejnosti zjitřené aktuálními událostmi ve Francii mírní. „Máme zvýšenou ostrahu celého výrobního areálu. Z bezpečnostních důvodů ale nemůžu být zcela konkrétní. Mohu prozradit, že se jedná o kombinovanou ochranu s využitím řady bezpečnostních opatření včetně nově instalovaných zařízení," uvedl mluvčí společnosti DEZA Valašské Meziříčí Jaroslav Obermajer.

Veřejností zmiňovaný muniční sklad v Hostašovicích hlídá armáda. „Sklady jsou zabezpečené prostředky technického střežení," informoval Jan Šulc z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády České republiky.

Podle něj jde o takzvané víceřadé oplocení s čidly, infrazávorami a kamerovým systémem. „Přímo na místě je také trvale přítomná jednotka Vojenské policie, která je připravena okamžitě reagovat na nebezpečnou situaci," dodal Šulc. Také po technické stránce dodržují vojáci velmi přísné standardy. „Takzvaná maximální obložnost je stanovená tak, aby v případě výbuchu nedošlo k přenosu detonace na další objekty, ani k ohrožení okolí. V objektu je rovněž profesionální vojenská hasičská jednotka s odpovídajícím vybavením," doplnil mluvčí.

Vysokou míru zabezpečení udržuje také výrobce průmyslových rozbušek, firma Austin Detonator ve Vsetíně. Výrobní areál firmy je situovaný do dvou samostatných údolí mimo občanskou zástavbu. „Areál je oplocený a fyzicky střežený specializovanou firmou," zdůraznil Jaroslav Koňařík, manažer integrovaného systému řízení firmy Austin Detonator.

Upozornil, že vstup do výrobního areálu společnosti je možný pouze jednou přístupovou cestou. „Tento vstup je nepřetržitě střežen. Do areálu mohou vstoupit pouze zaměstnanci a návštěvníci registrováni v docházkovém systému a to prostřednictvím přidělené identifikační karty," popsal Koňařík.

Společnost podle něj ve velké míře využívá venkovní i vnitřní kamerový systém. Veškeré objekty, ve kterých se nachází výbušniny, hlídá po dobu nepřítomnosti obsluhy, tedy především v noci, elektronický zabezpečovací systém. „Systém nakládání s klíči od objektů řešíme prostřednictvím elektronických klíčových boxů s definovanými oprávněními pro vyzvednutí klíče. Klíčové boxy jsou pod trvalým dohledem kamerového systému," doplnil k bezpečnostním opatřením Jaroslav Koňařík. Všechny bezpečnostní systémy jsou také vyvedené na pult centrální ochrany.

Ostře střežené přehradní nádrže

Vedle provozů nakládajících s potenciálně nebezpečným materiálem jsou v regionu i další místa, která by teoreticky mohla případné útočníky zajímat. Například přehrady v Bystřičce, Horní Bečvě a Karolince, které spravuje podnik Povodí Moravy. Poslední jmenované vodní dílo je významným zdrojem pitné vody pro Valašsko.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková uvedla, že podnik patří podle platné legislativy mezi takzvané subjekty kritické infrastruktury České republiky. „Jako takový máme zpracovanou odpovídající dokumentaci, která, mimo jiné problematiku terorismu popisuje a řeší," ujistila Tomíčková. Tato dokumentace však podle zákona o krizovém řízení spadá mezi takzvané zvláštní skutečnosti a nelze ji tedy zveřejňovat.

Policisté hlídají také kulturní akce

Teroristické útoky v Paříži ovlivnily také práci policie České republiky. První opatření přijalo vrchní velení hned v noci po útocích.

„Posílili jsme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem, na letištích s mezinárodním provozem, znásobili jsme také hlídky u Zastupitelského úřadu Francie," přiblížila mluvčí Policejního prezidia ČR Jana Macalíková.

Podle ní však nic konkrétního nesvědčí o tom, že by v České republice hrozil podobný útok jako ve Francii.

Nicméně policisté zůstávají v pohotovosti na celém území státu.

„Znamená to třeba zvýšený dozor na místech, kde se ve větší míře shromažďují lidé. Například kulturní akce," doplnila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.