„Před třemi týdny už jsme je očesali a jablka našrotovali. Teď se kvasí v sudu, zbylo dokonce i na buchty. Pomalu se chystám objednávat do pálenice," svěřil se padesátiletý Pavel Kopecký z Valašskomezi­říčska.

Ne všude však byly podmínky stejně dobré. „Statistiky si neděláme, takže nemůžu objektivně posoudit situaci v celém regionu. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že ve Vsetíně byla úroda letos horší. Na stromu jsem neměl ani jedno jablko," prozradil ředitel Agrární komory Valašsko Josef Radílek. I tak pálenice nezahálí. „Oproti jiným letem je to sice později, ale už nám začínají vozit jablečné kvasy. Po letošních mrazech je jablek nejvíc ze všech druhů ovoce," řekl Pavel Červenka z pálenice Červenka ve Valašských Příkazech.

Jeho slova potvrzuje také Jiří Bublík z pěstitelské pálenice Bublík v Poličné.

„Jablka nám letos vlastně zachraňují sezonu. Máme až čtyřicet zákazníků týdně," prozradil Bublík. Výroba jablečného destilátu je podle odborníků podobná jako u ostatních druhů ovoce. „Jablka je potřeba nejprve takzvaně našrotovat, protože do sudu nemohou jít vcelku. Někteří je třeba jennakrájí," řekl Michal Kovář ze společnosti Nakape pro, která provozuje pálenici v Hovězí.

Poté se směs nechá na pár týdnů kvasit a může se pálit. „Zákazníci u nás nejprve podepíší prohlášení, ve kterém uvedou také katastr, odkud jablka pochází.

Opatření by mělo zamezit tomu, aby u nás někdo pálil ovoce, které mu nepatří," doplnil Kovář.