Na setkání Mezinárodního fóra pro slovanskou kulturu se představilo 23 nominovaných muzeí ze 12 slovanských zemí. Porota udělila sedm cen. Rožnovskému skanzenu jako jedinému zástupci z ČR.

Podle předsedkyně poroty Niny Zdravič Polič skanzen prostřednictvím řady aktivit zvyšuje povědomí místní kulturní identity a propaguje předávání zkušeností mladším generacím.

Znovuobjevený zvon z roku 1728 si na Svatováclavské křivské slavnosti v sobotu 23. září 2017 v Podlesí přišel prohlédnout místní pamětník Jan Kabeláč.
Při opravách v Podlesí objevili dělníci 300 let starý zvon

„Zvlášť úspěšně uskutečňuje koncept moderního trvale udržitelného muzea v přírodě založeného na tradici a velkou měrou přispívá k uchování vlastního dědictví a pocitu sounáležitosti prostřednictvím vyprávění příběhů a interakce s návštěvníky,“ doplnila důvody udělení ceny předsedkyně poroty.

Ředitele muzea Jindřicha Ondruše pocta potěšila.

„Cením si, že jsme obstáli v široké konkurenci slovanských muzeí. Ocenění je uznáním snahy o naplňování odkazu našich zakladatelů,“ uvedl Ondruš.

K dalším oceněným patří Slovinské alpské muzeum, Puškinovo muzeum a Glinkovo národní muzeum z Ruska, Státní literární muzeum Janka Kupaly z Běloruska, Macurovo muzeum ze Srbska a Slezské muzeum z Katowic.