Na minimalizaci objemu nedojedených obědů ve školní jídelně společnými silami pracují žáci, učitelé a také kuchařky. Když dítě odevzdá prázdný talíř a misku od polévky, dostane lísteček s razítkem.

Lístky vybírají třídní učitelé a na nejúspěšnější třídu čeká odměna. „Děti si mohou samy říci, kolik jídla si chtějí nechat naložit a kuchařky to musí respektovat,“ popisuje místostarostka Valašského Meziříčí Yvona Wojaczková.

Ředitel školy Jiří Buksa s celým jeho týmem si podle ní za tento projekt zaslouží velkou pochvalu. „Je to rozhodně správná cesta, jak naučit děti neplýtvat jídlem,“ je přesvědčená Yvona Wojaczková.

Podle Wojaczkové není účelem vracet se o třicet let zpět a stát nad dětmi, aby se „docpávaly posledním bramborem, až jim poleze ušima“. Taková poslední sousta se tolerují.

„Hlavní myšlenkou je: Dej si tolik, kolik sníš. Klidně si běž přidat, ale neplýtvej,“ uvedl ředitel školy Jiří Buksa.

Během měsíc trvajícího projektu ve škole s dětmi napříč ročníky o jídle a všem, co je s ním spojeno, také diskutují.

„Díky tomu dokážeme společně nastavit spolupráci se školní jídelnou, minimalizovat zbytky a udělat patřičnou osvětu,“ uvádí ředitel.

Dalším cílem ZŠ Masarykova pak je, spojit projekt Nehladověj! Neplýtvej! také s místní Charitou. Díky tomu by mohl nevydaný oběd udělat radost tam, kde je to potřeba a zároveň zasytit.