„Výborné. To byl asi jelení. I ten daňčí byl dobrý," pochutnává si na své porci Libuše Kurfurstová ze Špiček. I další konzumenti jsou spokojeni. „Jezdíme tu každým rokem. První den je to nejlepší, protože je všechno čerstvé," reaguje Karel Z., který přijel z Hranic na Moravě. Zájemci o gulášové pochoutky zaplňují velký stan na fotbalovém stadionu. Organizátoři jsou připraveni i na nepřízeň počasí, která tady dnes vládne.

Největší pozornost návštěvníků se upírá k naběračce kuchaře. Ivo Petrnek z Valašského Meziříčí na Gulášfestu působí už od jeho vzniku. „Vždycky se střídáme na dvě směny a vaříme prakticky nonstop od středy odpoledne a končíme v sobotu tak v deset večer," popisuje svůj časový harmonogram v době konání festivalu.

Navzdory deštivému počasí vládla první gulášový den v areálu dobrá pohoda.Zdroj: DENÍK/Táňa Marková

Navzdory deštivému počasí vládla první gulášový den v areálu dobrá pohoda. Foto: Deník/Táňa Marková

Ve čtvrtek se podávaly hlavně zvěřinové guláše. „Vařím daňčí, mufloní nebo kančí. V pátek bude i antilopí nebo klokaní," lákal strávníky Petrnek. A co by určitě měli lidé ochutnat? „Určitě bych doporučil klokaní. Tam dáte klasický základ jako na jiný gulášek, cibuli, protlak, papriku, bobkový list, nové koření, pepř, kmín, česnek, a na závěr argentinské koření. To guláši dodá jiné aroma," prozradil své ingredience kuchař.

Hlavní festivalovou soutěží je páteční klání o největšího jedlíka guláše.

V sobotu pak přijde na řadu soutěž o nejlepší guláš, do které se budou moci přihlásit amatérští i profesionální kuchaři z města i okolí.

Porota složená nejen z odborníků pak bude hodnotit vůni, barvu, konzistenci a chuť.

Do klání se mohou přihlásit i jednotlivci, kteří přinesou pět porcí vlastního hovězího guláše.

Vzorky budou přijímat organizátoři v sobotu do 16. hodiny. V hudebním programu zazáří No Name nebo Barbora Poláková s kapelou.

Autor: TÁŇA MARKOVÁ