A co teprve, když si za odměnu pochutnal na vlastnoručně vylisovaném jablečném moštu, stlučeném másle a čerstvě upečeném chlebu nebo si zaskákal do kupky voňavého sena!

Nedělní farmářský den ve Valašském ekocentru v bývalých valašskomeziříčských kasárnách, který se nesl ve znamení cesty ke kořenům, tohle všechno návštěvníkům nabídl.

„Všechny úkoly jsem zvládl jako první. Nejvíce mě bavila práce s cepem,“ pochlubil se devítiletý Mirek Konvičný.

Pavel Suchánek z Komárovic u Kelče si u mlácení obilí s chutí zazpíval.

„Líbí se mi, že se tady děti baví a přičichnou k zanikajícím řemeslům,“ pochválil pořadatele.

Vrcholnou událostí dne bylo pečení domácího kváskového chleba ve venkovní hliněné peci.

„Nic se nesmí uspěchat, všechno chce svůj čas. Aby chléb byl opravdu dobrý, musí žitný kvásek zrát deset hodin, dalších pět hodin potřebuje těsto kynout v díži a dvě hodiny v ošatce. Teprve pak ho lze vsadit do vyhřáté pece,“ poradila lektorka Jitka Dvorská.