Stovka milovníků bílé stopy se vydala za krásného počasí na tratě dlouhé 50, respektive 30 kilometrů.
Sněhová kalamita z minulé neděle za sebou zanechala na hřebenech Vsetínských Beskyd a Javorníků rozsáhlé polomy.

„Naštěstí se společným úsilím starostů Valašské Bystřice a Velkých Karlovic, starosty a místostarostky města Vsetína, Horské služby Beskydy a dalších obětavců podařilo hřeben Bumbálka – Soláň – Vsacký Cáb – Vsetín z větší části zprůjezdnit. Náčelník horské služby start padesátky ve čtvrtek odpoledne povolil,“ pronesl s ulehčením předseda KČT Vsetín Jiří Homolka.

Na startu delší trasy na Bumbálce čekalo borce osm stupňů pod nulou, bezmračné azurově modré nebe a nádherné výhledy. Zato trať nebyla jednoduchá.

„Terénní podmínky byly jedny z nejsložitějších v historii, drtivá většina účastníků je ale přijala jako výzvu a zvládla je. Za to jim patří uznání a obdiv,“ hodnotil po závodě předseda KČT.

I v těchto podmínkách, kdy běžkaře provázely adrenalinové sjezdy, přírodní překážky a při dojezdu do Vsetína i zledovatělý terén, dorazil do cíle v obdivuhodném čase čtyři hodiny Ondřej Navrátil ze Vsetína. Za ním dojel rovněž Vsetíňan Jan Hajzler a bronzový byl Lubomír Lubínek ze Zlína.

Padesátku zvládly i dvě ženy, Vsetíňačky Zlatuše Vitásková a Bohdana Bambuchová. Nejstarším účastníkem, který trasu úspěšně zvládl v šestasedmdesáti letech byl Miroslav Koráb ze Vsetína.

Obnova objektu národní kulturní památky Libušína v areálu Pustevny
První hosty uvítá obnovený Libušín letos na Vánoce
Ilustrační foto.
Lidé z Valašska utíkají nejčastěji na Zlínsko a do Prahy