Obvazy malomocným vyrábí i lidé na Valašsku. Služba tu pod občanským sdružením Letokruhy funguje od roku 2008. Za tu dobu pomocníci vytvořili téměř sedm tisíc kusů.

Díky ochotě lidí se vyrobené množství stále zvyšuje. Jen za první dva letošní měsíce bylo vytvořeno přes tisíc ruliček bavlněných zdravotních pomůcek. To je téměř polovina toho, co se vyrobilo za minulý rok.

Příze pracovníci získávají díky penězům od sponzorů. Na bavlnu však může přispět kdokoliv. Ve Valašské Polance zřídili k tomuto účelu v kostele kasičku.

Zakoupený materiál však musí splňovat předepsané podmínky. „Musí se jednat o čistou bavlnu se správnou velikostí,“ prozradila koordinátorka projektu Eva Juřičková.

Na samotné tvorbě obvazů se na Valašsku podílí okolo stovky pracovníků. „Pletou je například v Lidečku nebo ve Francově Lhotě. Potom je posílají k nám, kde je opereme a naši klienti pak smotávají do ruliček,“ přiblížila Pavla Kozubíková z Denního Stacionáře ve Valašské Polance.

Mezi smotávačkami je i třiaosmdesátiletá Scharka Muerová z Valašské Polanky. Přestože se léčí po mozkové mrtvici, práce s obvazy ji baví. „Sama jsem dokonce přišla na techniku, jak co nejrychleji pracovat,“ řekla stará paní. zatímco motala obvazy na koleně

Za minulý týden, spolu s dalšími pěti ženami, připravily k odvozu šest set kusů srolovaných obvazů.

Ty se v krabicích od banánů posílají do občanského sdružení Omega plus v Kyjově, odkud je odesílají do leprosáriíí po celém světě.

Obvazy z Valašska jdou například do Afriky, Nepálu, Indie či Pákistánu.

Jedno leprosárium se nachází i v Evropě. Jedná se o rumunskou osadu Tichileşti. Patří mezi poslední v našich podnebných podmínkách. K minulému roku se tam léčilo 19 pacientů.