Do celorepublikové sbírky se zapojilo sedm set třicet devět skupinek dobrovolníků, kteří vyrazili do ulic s šesti sty padesáti šesti pokladničkami.

Na území působnosti Charity Valašské Meziříčí, kam spadá i Rožnovsko, se podařilo vybrat přes dva miliony korun. „Je to už potřetí za osmnáct let tradiční Tříkrálové sbírky, kdy se podařilo překonat tuto hranici,“ oznámila za valašskomeziříčskou Charitu Martina Došková. Část peněz putuje na domácí a zahraniční projekty Arcidiecézní charity Olomouc.

Ve Lhotě u Vsetína chodilo 6. ledna 2018 pět skupin tříkrálových koledníků. Jednu z nich tvořila třináctiletá Tereza, čtrnáctiletá Gabriela a šestnáctiletá Klára.
Tříkrálové koledníky potěšilo počasí i ochotní lidé

Co bude se zbytkem, mají ve Valašském Meziříčí jasno. „Z vybrané částky nám zůstává osmapadesát procent. Ty použijeme na přímou finanční pomoc pro lidi, kteří se ocitnou v nečekané tíživé situaci,“ řekla Došková s tím, že podpoří další tři zásadní projekty.

Charita Valašské Meziříčí se bude finančně spolupodílet na opravě budovy na ulici Zámecká, ve které sídlí služby pro lidi bez domova. Část výtěžku pokryje provozní náklady Centra sociálně materiální pomoci a část podpoří opravu komunikačního systému v Charitním domě pokojného stáří ve Valašské Bystřici.

Společenský dům v Rožnově pod Radhoštěm. Ilustrační foto.
Nájem Společenského domu končí, město spustí krizový plán

Mimořádně příznivé počasí, velký počet obětavých koledníků i vedoucích a štědrost mnoha dárců jsou podle ředitelky Charity Vsetín Věry Dulavové důvody k překonání rekordu Tříkrálové sbírky na Vsetínsku.

Štědrost dárců na některých místech byla taková, že kasičky praskaly ve švech. „Ještě že chodí s dětmi čtvrtá dospělá osoba. Jednu kasičku nemohli koledníci ani unést,“ popsala Dulavová s tím, že po rozpečetění za přítomnosti zástupce městského úřadu v ní napočítali přes jedenáct tisíc korun.

Vsetín: 1,1 milionu

Na území Charity Vsetín nasbírali koledníci do kasiček přes 1,1 milionu korun. Jen ve Vsetíně to bylo téměř tři sta tisíc. Rekordmanem mezi vesnicemi je Lidečko, kde lidé přispěli přes sto deset tisíc.

Starosta Lidečka Vojtěch Ryza vysvětlil, že místní pomáhají nejen při sbírkách, ale i při benefičních koncertech. „Pozitivní je, že mnoho dětí vidí, že lidé jsou schopní přispět na dobrou věc. Vidí, že to patří k životu. Jsou v tom vychovávaní a je to potenciál i do budoucna,“ řekl spokojeně starosta Ryza.

Vybavení pro výrobu pervitinu, které policisté ve druhém lednovém týdnu roku 2018 zabavili zadrženému čtyřicetiletému muži z Rožnova pod Radhoštěm
Vařiče pervitinu z Rožnova měsíce sledovala policie, skončil ve vazbě

Do kopců i údolí v působnosti hrozenkovské Charity vyrazilo 252 králů. Ze sedmi vesnic Horního Vsacka od Hovězí po Velké Karlovice přinesli téměř šest set padesát tisíc korun.

Horní Vsacko: 650 tisíc korun

„Díky vstřícnosti lidí na Valašsku můžeme začít na jaře stavět nové topení ve Víceúčelovém charitním domě v Halenkově,“ popsala částečné využití sbírky ředitelka Charity Svaté rodiny Nový Hrozenkov Danuše Martínková.

Všichni zástupci Charit, koordinátoři i dobrovolníci nešetřili po ukončení sbírky slovy díků. „Je skvělé sledovat, jak se Tříkrálová sbírka stává akcí všech lidí dobré vůle a dobrého srdce,“ shrnula za všechny koordinátorka hrozenkovské Charity Daria Exnerová.

V Zubří u Valašského Meziříčí volili obyvatelé kromě nového prezidenta republiky také v místním referendu. V jedné volební místnosti tak byly dvě hlasovací schránky.
Zubřané rozhodli ve třetím referendu: bazén nebude