Od tří hodin odpoledne totiž v sále místního obecního úřadu proběhl již pátý ročník tradičního koštu s volbou nejlepší slivovice.
„Letos se přihlásil rekordní počet soutěžících. Hodnotí se devětadvacet vzorků, což je o zhruba deset víc než v loňském roce,“ libovala si pořadatelka Marta Procházková.
Košt slivovice se podle ní těší stále větší přízni. O tom svědčí nejen počet přihlášených, ale i zcela zaplněný sál. Do klání o nejlepší slivovici se zapojili především místní lidé, ale také soutěžící z Veselé, Zubří, Valašského Meziříčí či Brna.
„Lidé se dobře baví. Je to vlastně taková dvojitá akce. Přijdou nejen zhodnotit slivovici, ale poslechnout si také dobrou muziku,“ sdělila Marta Procházková.
V letošním roce se o hudební doprovod návštěvníkům akce postarala dechová hudba Moravská veselka.
Role degustátorů se ujali samotní soutěžící i přítomní zájemci. Top slivovici vybírali ze čtyř kategorií – trnka, jablko, hruška a ostatní ovoce.
„V každé kategorii se vyhlašují první tři místa. Ten, kdo získá nejvíce bodů, stává se zároveň absolutním vítězem,“ osvětlila pravidla pořadatelka s tím, že pro vítěze si organizátoří přichystali strom trnky.
Samotní hodnotitelé se degustátorské disciplíny zhostili nanejvýš zodpovědně. „Hodnotím vůni a chuť. Musí mi zkrátka chutnat. Některé jsou velmi dobré, některé podprůměrné,“ zhodnotil Josef Petřek ze Zubří, který do soutěže poskytl trnkovou slivovici z loňského sběru.
Naopak na jablkovou vsadil Miroslav Rajnoch ze Zašové, který se koštu účastnil poprvé. „Rád bych se umístil alespoň v první desítce,“ doufal. I on volí podle aroma a chuti. „Slivovice nesmí pálit,“ dodal.