Novou službu dosud využilo jenom pár obyvatel vesnice. Už teď je ale jasné, že se lidem nápad líbí. „Je to dobrý nápad. Vstřícný krok ke starším a nemocným lidem. Zájem určitě poroste," vyjádřila se Zašovanka Anna Černochová.

Na systému zatím stále pracují

K dopravě starších lidí a invalidů z vesnice slouží auto úřadu.

„Služba je určena výhradně těm, kterým cesta hromadnými prostředky dělá potíže a nemají možnost vlastní dopravy," vysvětlil starosta vesnice Jiljí Kubrický.

Podle něj mělo vedení obce pro zavedení dopravní služby hned dva důvody.

„Dopravní obslužnost veřejnými prostředky není vždy ideální. Mezi jednotlivými spoji jsou i několikahodinové prodlevy," vysvětlil starosta.

Dalším impulzem je podle něj využitelnost auta. „Často se stává, že v něm jede pouze úředník, který vyřizuje nějaké záležitosti," předestřel.

Současný systém, kdy je potřeba se v Zašové a Veselé k využití seniortaxi předem přihlásit, není podle Jiljího Kubrického definitivní.

„Po určité době jej vyhodnotíme. Nevylučuji, že v případě zájmu, zavedeme i pravidelný provoz. Například dopoledne, kdy od nás několik hodin žádný autobus nejede," poznamenal šéf zašovské radnice.

Seniortaxi mohou Zašované využívat zatím pouze v pracovní dny vždy od 6.30 do 15 hodin.

Cena jízdného je pevně stanovena. Například za jízdu v obci zaplatí lidé 20 korun. Za cestu do Valašského Meziříčí a zpět 60 korun. Stejné je to i v případě cesty do Rožnova.

Meziříčí připravuje novou koncepci

Také další města a vesnice na Vsetínsku podobný krok, jako v Zašové, zvažují. „Nemůžu něco takového do budoucna vyloučit. Připravujeme novou koncepci dopravy ve městě," řekl valašskomeziříčský místostarosta Josef Vrátník.

Ve stejném duchu mluvil i tajemník meziříčské radnice Josef Matocha. Ve městě ale funguje klasická taxislužba. „Zavedení takové služby by současní taxikáři mohli chápat jako nekalou soutěž," míní Josef Matocha.

Rožnov prozatím nic neplánuje

Stranou v tomto směru nehodlá zůstat ani Poličná. „Touto možností se zabýváme. Uvidíme, jak dopadnou jednání ohledně městské hromadné dopravy ve Valašském Meziříčí. S ní jsme nyní provázáni. Město ale chystá změny. Možná tak na zavedení podobné služby, jako v Zašové, dojde," poznamenal starosta Poličné Vladimír Místecký.

Zavedení obdobné služby v Rožnově pod Radhoštěm prozatím není na pořadu dne. „Je to zajímavý námět. V současnosti však nic takového neřešíme," pověděl tajemník rožnovského Městského úřadu Miroslav Martinák.

Vsetínská Diakonie pouze pro klienty

Obdobnou službu provozuje vsetínské středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Ta je ale určena výhradně pro naše klienty. Za ni si platí zvlášť. Zájemce dopravíme nejen k lékaři, ale také třeba na nákupy," poznamenala mluvčí organizace Marta Vodáková.

Hodina přijde zájemce na 130 korun. „Zahrnuje ale nejenom úhradu za najeté kilometry, ale také třeba pomoc řidiče klientovi při řešení jeho záležitostí. Měsíčně tuto možnost využívají tři až čtyři lidé," dodala Marta Vodáková.