Z osady se ozývá rytmické bušení kladiva o kovadlinu, hned vedle šikovný řezbář vydlabává misky a další předměty denní potřeby. Za dřevěným stolem jen o pár kroků dál zručný řemeslník vyrábí boty z kůže.

Na louce bezstarostně pobíhají děti. A vše přísným ale přátelským pohledem sledují bojovníci vyzbrojení kopími, štíty a nebezpečně vyhlížejícími dlouhými sekerami.

Náhodný příchozí se musí ptát, kam že to dorazil. Ozřejmí to rozměrný ukazatel vedle vstupní brány: vítejte v Úlfdaly neboli v Údolí vlků.

Osadu ve vesnici Liptál nedaleko Vsetína založili členové valašské historické skupiny Jagāri. Skupiny, jejímž členům učaroval raný středověk, konkrétně 9. až 10. století. Ještě konkrétněji pak Vikingové.

„Naše skupina vznikla na začátku roku 2017 po předchozích zkušenostech z jiných skupin historického šermu, případně Larpu (Larp – z anglického Live action role play – druh hry v níž lidé hereckým způsobem ztvárňují určité postavy z různých historických období, využívají přitom historických kostýmů, vytváří fiktivní svět – pozn. redakce) či dřeváren (dřevárny – hry v přírodě, při kterých hráči oblečení do fantasy či historických kostýmů bojují mezi sebou replikami zbraní – pozn. redakce). Z jedné takové skupiny jsme se rozhodli s manželkou odejít a založit si vlastní,“ říká Martin Dorotík z Liptálu. Ve skupině Jagāri mu náleží titul jarl (náčelník) a užívá jméno Halfdan Ulfr.

Od jiných skupin historického šermu se chtěli členové Jagāri odlišit právě vlastní základnou či osadou.

„Většina skupin u nás toto neřeší. Osada zároveň skupinu stmelí dohromady. Proto jsme požádali obec Liptál i místní a hledali volné pozemky,“ popisuje Martin Dorotík.

Vloni na jaře se sen splnil, když potřebné místo nabídla místní společnost Prodag.

Se vznikem osady se začaly naplňovat i další záměry skupiny.

„Sdružujeme pod sebou i místní řemeslníky, nabízíme jim možnost nahlédnout trochu do historie a zároveň nabízet a prodávat svoje výrobky. Tím obohacují i naši skupinu. U nás funguje navzájem směnný obchod, řadu věcí si vyrábíme sami,“ líčí jarl skupiny Jagāri.

Týká se to například kostýmů. U nich členové skupiny vychází ze střihů daných konkrétními archeologickými nálezy.

„Látky si nakupujeme a poté kostýmy sami ručně šijeme. Nepouštíme se jen do šperků, pokud pominu klasické kostěné přívěšky. Odlévané bronzové či stříbrné šperky kupujeme od lidí, kteří v tom mají praxi. Jde o věrné kopie přívěšků nalezených v daných lokalitách a hrobech,“ popisuje Martin Dorotík.

Ze zbraní jsou vlastní výroby například kopí. Meče a takzvané danaxy – dlouhé obouruční dánské sekery – většinou skupina nakupuje od kovářů.

A proč si skupina zvolila právě život Vikingů v 9. a 10. století. Martin Dorotík přiznává, že tomuto období propadl při čtení severských ság.

Návštěvníci festivalu United ve Vsetíně.
Letošní festival United: Různé hudební žánry, semináře a téma Srdeční záležitost

„Ze všech historických období je mně osobě doba Vikingů či Normanů pocitově nejbližší,“ netají.

Odrazilo se to i v názvu osady a v tom, co ji symbolizuje. Název Úlfdaly, v překladu Údolí vlků, pochází z Písně o Völundovi ze staroseverské Eddy – sbírky severských básní, písní a mýtů.

„Patronem naší osady je pak severský bůh Ull. Byl to výborný lovec, jezdec na lyžích, patron přátelství a osobních soubojů,“ doplňuje Martin Dorotík.

V současné době čítá skupina Jagāri osm dospělých a čtyři děti. K nejdůležitějším z budoucích plánů patří další rozvoj osady Úlfdaly – dokončení ohrazení a zbudování dalších dobových staveb.

To vše je samozřejmě časově i finančně náročné a stále je to „jen“ koníček, který je třeba sladit i s pracovním životem.

Družina Jagāri také jezdí po akcích v České republice i zahraničí. Například na největší raně středověký evropský festival Wolin na sever Polska.

„Úžasná akce zvaná Utgard bývá také na Slovensku v obci Partizánska Ľubča, kde je archeoskanzen. Na Moravě máme Mikulčice, kde je Velkomoravský komplex a kde se také pořádají akce a pak samozřejmě archeoskanzen Modrá blízko Velehradu,“ vyjmenovává Martin Dorotík.

Hraběnka Kira von Zierotin s otcem Otto Klingerem-Zierotinem a manželem na návštěvě zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí; sobota 17. srpna 2019
Urození Žerotínové se vrátili do Meziříčí