Ulice mezi Brillovkou a restaurací Brasserie Avion, nově ulice Maria Kotrby, se ukázala jako ideální místo pro venkovní kulturní aktivity. Street art, taneční vystoupení, hudební vystoupení a projekce na fasádu budovy zpestřily v pátek 4. října slavnostní akt. „Je zřejmé, že Rožnov má své hrdiny. Je mi líto, že jsem Maria Kotrbu nepoznal osobně, ale podle vašeho vyprávění to byl velmi zajímavý člověk,“ vítal návštěvníky happeningu starosta města Radim Holiš.

Místostarostka města Kristýna Kosová prozradila, že s tvorbou Maria Kotrby se poprvé setkala v jedenácti letech, když ji a spolužáky zavedla učitelka ZUŠ do jeho ateliéru.

„Dodnes si pamatuji vůni barev a keramiky. Dnes pro mne sochy Maria Kotrby ohraničují jak samotné město Rožnov, tak i širší humna, protože když se vracíte cestou z Brna přes Olomouc, potkáte nejprve sochu svatého Kryštofa a pak plastiku Dobrého pastýře,“ připomněla místostarostka Kristýna Kosová.

Na profesora Maria Kotrbu zavzpomínali také jeho blízcí přátelé. „Měl jsem to štěstí, že jsme byli s Mariem Kotrbou velmi blízcí kamarádi. Mario Kotrba není jen nějaký regionální umělec, ale je to opravdu klenot vašeho města. Mario Kotrba vždy byl velkou osobností a je i sochařem nejvyšší sochařské úrovně,“ řekl akademický sochař, designér, fotograf a básník Jiří Plieštik.

Na snímku pětasedmdesátiletý nejstarší účastník Jan Hanuš ze Zábřehu na Moravě
Pokořil slavnou Marcialongu, popral se i s výjezdem na Vysokou

Ulice s mým jménem? Jděte do háje

Společné studium na střední škole i později na akademii pojí s Kotrbou akademického malíře Oldřicha Tichého. „Znali jsme se s Mariem od patnácti let,“ připomněl výtvarník. A co by podle něj Mario Kotrba řekl na skutečnost, že se po něm jednou bude jmenovat nějaká ulice?

„Vím to, a mohl bych doslova citovat jeho slova – poslal by mne do háje. Takhle jsme ho znali,“ tvrdí Oldřich Tichý. Pojmenování ulice Kotrbovým jménem je podle něj výraz úcty a projev pocty člověku, který ve svém oboru dosáhl maxima. „Mario Kotrba se naprosto nesmazatelně zařadil na českou výtvarnou scénu a tam zůstane navždy,“ řekl Tichý.

O výstavu byl velký zájem

Přejmenování ulice bylo také derniérou umělcovy výstavy, kterou bylo možné od konce srpna navštívit ve velkém sále Brillovky. Kurátorka Iva Mladičová výběr vystavených děl citlivě přizpůsobila specifickému charakteru místa. Sochy ze sádry a velkoformátové obrazy souzněly s přítomnou syrovostí cihlovo-betonové architektury.

„Výstava se setkala s velkým zájmem širší veřejnosti a žáků rožnovských škol. To, že si výstavu přijde prohlédnout více než tisíc návštěvníků, jsme opravdu nečekali,“ cení si Jakub Sobotka, ředitel pořádající TKA kulturní agentury.

Následky požáru v rodinném domě v ulici Dr. Milady Horákové v Rožnově pod Radhoštěm; 11. října 2019
Seniorce z Rožnova hořelo v obýváku, lehce se popálila