Začne tady dlouho očekávaná rekonstrukce hlavního tahu I/35 včetně úpravy přetížené křižovatky U Janíků. Pracovníci specializované firmy v nejbližších dnech rozmístí na hlavní silnici přechodné dopravní značení. „Jeho součástí bude snížení maximální povolené rychlosti na třicet kilometrů v hodině," upozornil Marek Moll z rožnovské radnice, který má stavbu na starosti.

Dopravním značením se také sníží počet jízdních pruhů tak, že po celé délce bude zachován obousměrný provoz vždy v jednom jízdním pruhu o šířce minimálně 2,75 metru. „Původní záměr byl oddělit oba jízdní pruhy žlutým vodorovným značením, tedy žlutou nalepovací dělicí čárou," připomněl Marek Moll. Takové značení by ale bylo neměnné po celou dobu stavby, a proto investor rozhodl o změně. Místo dělicí čáry poslouží přenosné značení, které se dá kdykoliv odstranit. „Umožní to rozšířit provoz na celou stávající šířku silnice v případě, že se po delší dobu nebude na některém úseku pracovat," doplnil Marek Moll.

Dlouho očekávaná rekonstrukce bude stát 90 milionů korun bez daně a potrvá do konce příštího roku. Světelná křižovatka U Janíků na hlavním silničním tahu Rožnovem je bezesporu nejfrekventovanější ve městě. Denně tudy projede na 50 tisíc aut. Ve špičkách se tady tradičně tvoří dlouhé kolony aut.

Na její nedostačující kapacitu upozornil už před dvěma lety takzvaný generel dopravy, který si nechalo zpracovat minulé vedení radnice. Podle něj naroste do dvaceti let odhadované denní množství aut projíždějících křižovatkou až na 62 tisíc. „Křižovatka U Janíků tyto výhledové objemy dopravy nedokáže zvládnout. Ne v podobě, v jaké je," uvedl Pavel Roháč z firmy, která generel dopravy pro Rožnov připravovala.

Investorem stavby je Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Stavba je rozdělená na tři etapy. S objížďkami musí řidiči počítat až při 2. a 3. etapě stavby. „Uzavírky jsou navržené pouze krátkodobě, a to ulice Nádražní asi na deset dnů a ulice 5. května na patnáct dnů," prozradila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Objízdné trasy povedou po místních komunikacích a silnici III. třídy.

„S ohledem na velký počet linek a spojů ČSAD vytvoříme pro autobusy průjezd bez výluky pomocí provizorního značení ve druhé etapě výstavby s využitím průjezdu po Tyršově nábřeží," řekla Nina Ledvinová. Dodala, že přesné termíny uzavírek v jednotlivých etapách výstavby pracovníci ŘSD upřesní.

Hlavním přínosem dlouho plánované rekonstrukce silnice I/35 od vjezdu do Průmyslového areálu Tesla po křižovatku U Janíků přinese především rozšíření silnice z dvoupruhové na čtyřpruhovou. Vzniknou také nové autobusové zastávky, nové světelné křižovatky i přechody pro chodce. „Nově bude vybudovaný také sjezd na ulici Meziříčskou a stavebními úpravami projdou nástupní a výstupní stanoviště na nádraží ČSAD. Velmi důležitou součástí rekonstrukce pak bude úprava všech ramen křižovatky U Janíků," vypočítal starosta Rožnova Radim Holiš.

Délka rekonstruované komunikace je 1,3 kilometru. Při stavbě vznikne mimo jiné sedm světelných signalizací. Kromě křižovatky U Janíků budou semafory regulovat pohyb vozů a chodců u nádraží ČSAD, v Meziříčské ulici a na vzniklých přechodech pro chodce.