Od rozšíření počtu měřících míst si rožnovská radnice slibuje vyšší bezpečnost v ulicích a méně nehod. Radar na nábřeží přibude k těm na hlavní cestě u nákupní zóny, u Janoštíka a na Kramolišově. Nábřeží Dukelských hrdinů je frekventovaný silniční tah. Podle sčítání dopravy z roku 2020 tudy denně projede asi 12 tisíc vozidel.

„Řidiči budou na měření rychlosti upozorněni při vjezdu do města dopravním značením. Snažíme se o zpomalení provozu v místech, která jsou dopravně zatížená a často zde dochází k překračování maximální povolené rychlosti,“ uvedl starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera.

V sousedství původní vlakové stanice ve Vsetíně vyrůstá nový dopravní terminál; září 2022
Vsetín bude příští rok hospodařit se schodkem, půjčuje si na něj sto milionů

Měřící místa jsou podle něj nejlépe fungujícím opatřením.

„Zaměříme se především na řidiče, kteří překračují rychlost o zhruba deset a více kilometrů. Stále platí, že ten, kdo pojede rychlostí 55 kilometrů v hodině u nás v Rožnově z měřícího místa pokutu nedostane,“ ujistil starosta Kučera.

Radary „vydělají“ dvanáct milionů za rok

Vedle zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti mají radary také finanční efekt: příjem do městské pokladny. Podle šéfa finančního odboru radnice Martina Hrnčárka je ze stávajících tří radarových míst očekáván příjem asi milionu korun měsíčně. „To znamená dvanáct milionů korun ročně. Rozšíření měřicích míst zřejmě bude znamenat další dodatečný příjem,“ uvedl Hrnčárek.

O zklidnění dopravy usiluje Rožnov i jinde. V minulých dnech například nechal označit lokalitu Rybníčky dopravními značkami, které zvýrazňují, že jde o zónu s maximální třicítkou.