Kromě výstavy výrobků dětí z místní mateřské a základní školy připravili pořadatelé pro malé i velké soustu zábavy, her a soutěží. Děti si mohli uplést tatar, nazdobit vajíčka, cvrnkat kuličky, roztočit káču, nebo se vzdělávat v soutěži o rozpoznání semen rostlin.

„Největší úspěch měla soutěž o výrobu a pískání na píšťalku. Tam se přihlásilo sedmnáct dětí ve věku od čtyř do třinácti let,“ pochvalovala si zájem o program jedna z pořadatelek Michaela Jakubíková.

O půl třetí vyjel od budovy obecního úřadu nazdobený žebřiňák se členy ratibořského mužského pěveckého souboru Kosáci. Za zpěvu valašských písniček projížděli dědinou a oživili jednu z dávných tradic.

Radnice v Rožnově pod Radhoštěm nechala ve středu 29. března 2017 rozpustit demonstraci spolku Stop genocidě, který bojuje především proti umělým potratům.
Radnice rozpustila protest proti potratům

„Chtěli jsme tímto způsobem ukázat starou tradici, které se říkalo Jízda odvedenců. Dostali jsme starý žebřiňák a tak jsme toho využili. Lidé kolem cesty nám mávali a veselýma písničkama jsme šířili radost po celé vesnici,“ neskrýval nadšení předseda spolku Kosiska Martin Žabčík.

Ve čtyři hodiny odpoledne dojel žebřiňák s Kosáky před místní kostel, kde už na něj čekal dětský soubor Kosáček. Za přihlížení asi dvou stovek Ratibořanů předvedli Kosáčci pásmo písní a tanců, za které sklidili zasloužený aplaus.

„S dětmi nacvičujeme třetím rokem. Máme celkem pět pásem. Dnes předvedla téměř čtyřicítka Kosáčků to nejnovější, s názvem Když jsem já slúžíl,“ řekla jedna z vedoucích souboru Barbora Mrlinová.

Definitivní tečku za bohatým víkendovým programem v Ratiboři udělala tradice vynášení Mařeny, či smrtky, která symbolizuje zimu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka navštívil Integrovanou střední školu ve Valašském Meziříčí
Děcka, máte to dobré! Ministr Jurečka povzbudil budoucí řezníky

Kyselicu sníme a smrt utopíme

Početný průvod Kosáků, Kosáčků a obyvatel Ratiboře se vydal od kostela k obecnímu úřadu, kde z mostu vhodili hořící slaměnou figurínu do potoka.

Za zpěvu písně Smrt smrt ukrutná kyselica nechutná, kyselicu sníme a smrt utopíme, odplavala Mařena pryč z dědiny.

Ratibořané se rozloučili se zimou, snědli kyselici a zatímco dospělí se bavili, děti ze souboru Kosáček se povozily na žebřiňáku.

„Jsem maximálně spokojený. Měli jsme pocit, že se tu nic neděje. Založili jsme soubor Kosiska a snažíme se dodržovat tradice. Vynášení Mařeny jsme dělali letos potřetí. Děcka i dospělí si to moc užili. Teď se budeme snažit, aby nám to vydrželo a pokračovali jsme dál,“ zhodnotil jarní akci předseda spolku a místostarosta Ratiboře Martin Žabčík.