Ten ženy vdechují pomocí obličejové nebo nosní masky, která je připevněná ke speciálnímu ventilu.

Přestože je tato forma tlumení bolesti hojně využívaná například v zemích západní Evropy, v České republice ji nabízí jen několik porodnic.

„Už léta používáme epidurální analgezii, která se provádí tak, že píchneme rodičce látku tlumící bolest do páteře. Na přechodnou dobu se tak ochromí nervy, které vedou z míchy do břicha," vysvětlil primář porodnického oddělení ve Valašském Meziříčí Daniel Gágyor.

Inhalační porodní analgezie je vhodným doplňkem, mnohdy také náhražkou epidurálního znecitlivění. Při těžkém porodu napomůže k pozitivnímu zážitku a u porodů, které postupují pomalu, často k postupu porodu napomůže. „Analgezii lze využít také k ošetření poporodního poranění. Aplikace Entonoxu je přitom velmi jednoduchá, jde pouze o vdechování směsi medicinálních plynů," řekl Gágyor.

Zda rodička bude chtít tlumit bolest, nebo ne, záleží na jejím přání, na stavu plodu a na porodnické situaci. Metoda však není hrazena zdravotní pojišťovnou.

Směs plynů s názvem Entonox tvoří z padesáti procent oxid dusný, známější pod názvem rajský plyn, a kyslík. Žena tuto směsici během porodu pod dohledem zdravotníků inhaluje a pomáhá si tak od bolesti. Úleva přichází již po několika nadechnutí, zhruba do dvou až tří minut a účinek mizí po několika minutách od ukončení podávání.

„Kromě toho, že Entonox poskytuje rychlou úlevu od bolesti, je také prokazatelně bezpečný pro matku i novorozence," popsala mluvčí meziříčské nemocnice Hana Szotkowská.

Porod je pro mnohé ženy stresovou záležitostí. „V naší nemocnici je proto kladen důraz na komunikaci rodičky s lékaři a asistentkami. Klidné příjemné prostředí a citlivý přístup u nás mají dlouholetou tradici. Ač bývá porod bolestivou záležitostí, snažíme se jej ženám zpříjemnit," doplnila Szotkowská.