Klání, které na konci dubna hostila Integrovaná střední škola Valašské Meziříčí, se zúčastilo celkem dvanáct dvoučlenných týmů začínajících řezníků z celé republiky, včetně zástupců pořadatelské školy.

„Přehlídku chápeme jako prostor pro rozvoj profesních dovednosti žáků a jejich přípravu na pracovní požadavky budoucích zaměstnavatelů. I proto byla součástí soutěže příprava masa před zpracováním přímo v prostorách výrobní linky valašskomeziříčské firmy MP Krásno. Učni museli ukázat, jak si poradí s vykostěním a tříděním vepřového masa a výřezů k vařené masné výrobě. Hodnotili jsme rychlost, ale také kvalitu práce,“ přiblížil náplň prvního soutěžního dne ředitele hostující školy Petr Pavlůsek.

Druhý den přišlo na řadu krájení a aranžování. Odborná porota totiž hodnotila nejen chuť, ale také celkovou prezentaci výrobků.

„Řeznické řemeslo má v našem regionu pevné kořeny a je skvělé, že naše valašskomeziříčská škola díky přehlídce odborných dovedností podporuje zájem o toto tradiční povolání. Za sebe musím říct, že všechny soutěžní výrobky vypadaly a chutnaly báječně,“ řekla místostarostka Valašského Meziříčí Yvonna Wojaczková.

Celkovými vítězi se stali žáci ze Střední školy gastronomie a farmářství Jeseník, druhou pozici obsadil domácí tým z Integrované střední školy Valašské Meziříčí a třetí zástupci Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ Opava.