Návštěvníci akce si mohou po celý den užívat bohatý hudební program a také ochutnat některý z dvaatřiceti druhů gulášů, které jsou letos v nabídce.

Gulášový festival začal ve Valašském Meziříčí ve čtvrtek dopoledne. Kuchařský tým, který má na starosti přípravu pokrmů, je však v zápřahu mnohem déle. „Začínali jsme už v pondělí ráno, kdy jsme se pustili do chystání základů, zásmažek, krájeli jsme cibuli, chystali maso a začínali guláše rozvařovat," prozradil kuchař Václav Zahradníček.

Na tisíce porcí guláše měli kuchaři připravenou tunu cibule, půldruhé tuny masa a samozřejmě kvanta koření. „Při vaření se střídáme na dvou směnách, ranní a noční. Na každé jsou čtyři kuchaři," vylíčil Václav Zahradníček.

S náročným týdenním režimem se kuchaři vyrovnávají bez větších obtíží. „Jsme dobrá parta, deset let stejná obsada, takže mezi námi není problém. Bereme to jako zpestření ke své práci v hospodách, V podstatě jako takovou dovolenou," potvrdil Václav Zahradníček.

O jejich umu se může přesvědčit kterýkoliv gurmán, který na meziříčský stadion zavítá. Široká nabídka gulášů uspokojí každého. „Vaříme klasický hovězí guláš, dále rančersky, fazolový, houbový, sojový, srnčí, kančí, mufloní, řecký, italský, Balaton, jehněčí, kančí, segedínský, klokaní, rybí nebo držkový," vyjmenoval část bohatého jídelníčku Václav Zahradníček.

Jeho kolega Jaroslav Hromada spočítal, že druhů gulášů je letos v nabídce celkem třicet dva. „Vždy děláme základních deset osvědčených. K nim jsme teď přidali dva z loňska, které lidem chutnali a dvě desítky dalších druhů. Jídelníček se průběžně obměňuje," uvedl Jaroslav Hromada. Dodal, že k mání jsou i vegetariánské guláše pro ty, co nejí maso. Například sojový či houbový.

Mezi speciality patří guláš chilli con carne. Je s čokoládou, feferony a pikantním hovězím masem. Kuchaři jej nabídli poprvé na minulém ročníku. Protože ohlas mezi konzumenty byl velmi dobrý, zařadili jej do jídelníčku také letos.

Dobrý guláš je samozřejmě také třeba dobře spláchnout. Na festivalu je proto k dostání osm druhů točeného piva včetně kvasnicového.

O hudební doprovod se dnes dopoledne postará dechová hudba z Hustopečí nad Bečvou, kterou v poledne vystřídá Zuzana Vávrová a Martin Přidal.

Následovat bude dětská show, koncert kapely Maryland a soutěž O nejlepší valašskomeziříč­ský guláš.

Závěr festivalu dobrého jídla, pití a muziky prožijí návštěvníci nejprve ve společnosti slovenských kapel Borra a Peha. Definitivní tečku za letošním Gulášfestem udělají domácí kapely Arakain a Ciment.