Valašský výrobce zajistí pro 79. světový šampionát, který se letos hraje v Praze a Ostravě, téměř pět tisíc kotoučů. „Necelé tři tisíce budou s oficiálním potiskem, další zhruba dva tisíce kusů budou puky tréninkové bez potisku," přiblížila jednatelka Gufexu Michaela Blažková. Doplnila, že výroba kotoučů pro letošní mistrovství se v Kateřinicích na plné obrátky rozjede na přelomu března a dubna.

Gufex vyrábí hokejové puky od roku 1994. Smlouvu s Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) podepsala firma poprvé o pět let později a kotouče Gufex se poté staly oficiálními hracími puky všech mistrovství světa pořádaných IIHF. Naposledy vloni na jaře v běloruském Minsku. Hrály se s nimi také hokejové turnaje na olympijských hrách v Naganu, Salt Lake City či Turíně.

Hokejové puky ovšem firma Gufex nedodává pouze na světové šampionáty. Míří prakticky do celého světa. Používají je sportovci v hokejových zemích, jako jsou Rusko, USA, Finsko, Švédsko, Německo a podobně, ale také v méně hokejových zemích, například v Číně, Tchajwanu, JAR, Mexiku, Austrálii a podobně.

Smlouva s Mezinárodní hokejovou federací končila valašskému výrobci vloni. Firma ale vyjednala její prodloužení. Nová smlouva už nebude platit čtyři roky, jak tomu bývalo doposud, ale jen roky dva. „Kratší doba je oboustranně výhodnější, protože to dává více prostoru k diskuzi. Například ve chvíli, kdy se změní některé z podmínek," vysvětlila Michaela Blažková.

Podle aktuálně platného kontraktu tak valašský Gufex kromě letošního šampionátu v České republice bude dodávat puky i na 80. mistrovství světa v ledním hokeji, které se bude hrát příští rok v Moskvě a Petrohradě v Rusku.

Produkce hokejových puků není jediným výrobním programem společnosti. Firma Gufex se zabývá výrobou technických lisovaných dílů pro spotřební, stavební, strojírenský a elektrotechnický průmysl. Zaměřujeme se hlavně na zakázkovou výrobu a menší série.