Malebná příroda malé vesničky Kateřinice přivátala vozíčkáře z Prahy, Olomouce, Zlína i nedalekého Vsetína. K setkání jím posloužily prostory chaty Dětského bezbariérového centra Březiny.

Uprostřed rozkvetlé louky si mohli vozíčkáři vyzkoušet speciální kola, jeden z exponátů automobilu pro vozíčkáře Elbee, jehož výrobou se jako jediná na světě začala zabývat loštická firma.

Setkání trvalo dva dny

„Někteří z vozíčkářu příjeli na setkání již v pátek večer, jiní dorazila až v sobotu dopoledne," prozradil vozíčkář Petr Adámek.

K přespání jim posloužily pokoje uvnitř chaty.

V pátek večer je přijel navštívit David Marek, který je instruktorem bojového umění známého jako ruská systema. Trenér a instruktor v jedné osobě si pro ně připravil povídání o ruském bojovém umění, přiblížil jim, co to ruská systema je a pro koho je vhodná.

„Ve Vsetíně vedu bojové kurzy. Vyučuji i vsetínské policisty nebo vedu kurz sebeobrany pro ženy," přiblížil mladý instruktor.

Vozíáčkáři se tak dozvěděli, jakých způsobem se mohou bránit a že ani oni nemusí být vždy bezmocní.

Páteční večer pak zakončila projekce s povídáním o potápění vozíčkářů.

V sobotu všichni vstali s elánem a pár jich ještě přibylo. Trávit den v přírodě jim nepřekazilo ani deštivé počasí.

Dopoledne si mohli vyzkoušet jízdu v prvním automobilu na světě, který je určený přímo vozíčkářům. Představit jej přijel výrobce z Loštic.

Praktická ukázka sebeobrany

Poté následovala praktická ukázka kurzu sebeobrany pro vozíčkáře. „Nejprve jim ukážeme, jak takový bojový trénink probíhá. Povím jim něco o improvizovaných zbraních a jakým způsobem se bránit," přiblížil David Marek.

Vozíčkáři poslouchali a společně vtipkovali. Nakonec se naučili zacházet s vlastním tělem. Instruktor jim ukázala, jak vstřebávat vlastní bolest, učil je správně dýchat a prozradil jim, jaké jsou nejcitlivější místa jejich protivníka.

Pro lepší představu si nakonec on sám zkusil sednou na křeslo vozíčkáře, aby pochopil, jak těžké je se bránit na vozíku.

Všichni handicapovaní pozorně naslouchali a poté si vyzkoušeli, jakým způsobem se bránit.

HORÁKOVÁ MICHAELA