Vlčata se zde narodila letos a rozmnožování vlků tady ochránci přírody potvrdili také vloni. Šlo o vůbec první potvrzené rozmnožování vlků v této oblasti od doby jejich návratu v devadesátých letech minulého století.

„Po několika desítkách let, kdy se vlci na česko–slovenském pomezí vyskytovali spíše jen přechodně, se konečně podařilo potvrdit rozmnožování těchto šelem. Doufáme, že se bude vlčí rodině dobře dařit,“ komentoval už dříve Michal Bojda, koordinátor monitoringu velkých šelem pro Hnutí Duha Olomouc.

Po téměř devítiměsíční rekonstrukci za 51 milionů korun otevřeli 22. září 2020 zástupci města i zhotovitelů Městské lázně ve Vsetíně.
Velká oprava vsetínských lázní spolkla více než 51 milionů. Podívejte se dovnitř

Mladé přivedla letošní jaro na svět také vlčí smečka, která se před několika lety usadila ve Slezských Beskydech na česko-polském pomezí. I v tomto případě se jedná o první potvrzené rozmnožování vlků v dané oblasti od jejich návratu. Ochránci přírody budou pohyb vlčích rodin ve Slezských Beskydech i Javorníkách podrobně sledovat.

„Uvítáme také poznatky o pohybu vlků a dalších velkých šelem od veřejnosti na e-mail stopy@selmy.cz,“ vyzval nyní ke spolupráci Michal Bojda.

Na monitoringu velkých šelem se podílí pracovníci Správy CHKO Beskydy s kolegy z CHKO Kysuce na Slovensku a také ochránci přírody z Hnutí Duha. Kromě rozmnožování vlků se jim vloni podařilo v Beskydech a Javorníkách potvrdit také narození rysích mláďat. Pošesté za sebou se matkou stala devítiletá rysice Draža a poprvé rysice Lucka. Další mláďata měla i devítiletá rysice Heřmína.

VLCI OPAKOVANÉ ÚTOČÍ NA STÁDA

Výskyt velkých šelem v krajině s sebou ovšem nese také ohrožení hospodářských zvířat. Už od jarních měsíců se to potvrzuje právě ve Slezských Beskydech v oblasti mezi Třincem a Jablunkovem, kde výskyt vlků doprovází poměrně časté útoky na ovce.

„Výskyt vlčí smečky ve Slezských Beskydech je velkou výzvou pro ochranu přírody a místní chovatele hospodářských zvířat. Vlci zde mají pestrou mozaiku prostředí, od klidných hustě zalesněných míst až po ta urbanizovaná nebo turisty hojně navštěvovaná. Na obhospodařovaných místech bohužel dochází ke škodám, zejména na ovcích,“ potvrdil terénní pracovník Hnutí Duha Olomouc ve Slezských Beskydech Jiří Labuda.

Roušky ve třídách. Ilustrační foto
Ředitelé volno na pátek vyhlašovat nebudou. Chtějí učit, dokud to jde

Podle ochránců přírody k většině škod došlo na nedostatečně zabezpečených pastvinách. Chovatelům proto doporučují stáda lépe zajistit kvalitním elektrickým ohradníkem, případně ovce a kozy na noc zavírat do košárů či chléva nebo uvažovat o pořízení pasteveckých psů vhodného plemene. Hnutí Duha v tomto směru nabízí poradenství.

ŠKOLENÍ VLČÍCH A RYSÍCH HLÍDEK

Do pravidelného monitoringu výskytu velkých šelem (vlk, rys a medvěd) se každoročně s ochránci přírody zapojují i desítky dobrovolníků. Hnutí Duha pro nové zájemce připravuje semináře, kde se naučí poznávat stopy a odhalit důkazy výskytu některé z šelem v konkrétní oblasti. V Beskydech a Javorníkách se celovíkendová školení uskuteční v listopadu.

„Vlčí a Rysí hlídky fungují již dvacet jedna let a je očividné, že zájem veřejnosti o ně neutuchá. Loňských seminářů se zúčastnilo bezmála sto padesát nováčků a letošní se rychle plní,“ uvedla koordinátorka hlídek Kristýna Fridrichová.

Marianka, která je hlavní hrdinkou hudebního klipu valašské rockové kapely STRAM k písni V náručí; Bystřička, sobota 19. září 2020
Klip o snech dívky na vozíčku zaujal porotu, kapela STRAM převzala ocenění

Dodala, že sledování velkých šelem je kapacitně i časově náročné, proto je zapojení dobrovolníků významným přínosem.

„Díky školení se zájemci přiučí faktům o vlcích, rysech, medvědech i přírodě obecně, což může mimo jiné obohatit i jejich samotný pobyt v ní a zároveň pomoci nám ve vyvracení mýtů o těchto vzácných a často nepochopených zvířatech u laické veřejnosti,” říká Kristýna Fridrichová.