Budovu obecního úřadu a pobočky pošty opravují v obci od počátku dubna. „Chceme totiž snížit náklady za vytápění a provoz. Takže zateplíme střechu, stropy, fasádu, dále vyměníme okna, dveře, okapy i parapety," vylíčil starosta Hošťálkové Petr Laštovica. Interiér budovy získá také nové sociální zařízení, omítky, osvětlení, topení, schodiště a topení.

Oprava bude stát dva miliony tři sta padesát tisíc. Obci se podařilo získat dotaci z evropských i státních fondů, vesnice zaplatí jen deset procent nákladů. Práce, které probíhají za plného provozu, skončí v půlce června.

Zastupitelé také nechali obnovit asfaltové povrchy na poškozených silnicích. Práce začaly v těchto dnech a náklady se vyšplhají na tři a půl milionu korun. Sedmdesát procent nákladů zaplatí formou dotace ministerstvo dopravy. Práce potrvají do konce června.

Obec plánuje také rekonstrukci pavilonu mimoškolní výchovy při místní základní škole. „I v tomto případě chceme ušetřit na provozních nákladech. V budově sídlí jídelna, družina a školní klub," vysvětlil starosta. V současné době probíhá výběrové řízení zhotovitele, které by mělo částečně snížit náklady na rekonstrukci, která je zatím vyčíslena na pět a tři čtvrtě milionu. Práce začnou v červenci a v září bude hotovo. Firma zateplí obvodový plášť, střechu a vstup. Vymění také stropní konstrukce a podlahy nad sklepením budovy, počítá se i s výměnou oken a zazděním meziokenních vložek.

„Na projekt jsme získali dotaci evropských fondů, my se budeme na nákladech podílet deseti procenty.

Další akcí je revitalizace zeleně. „Pustili jsme se do ní, abychom vytvořili jednotný ráz zeleně, typický pro venkovské prostředí s použitím domácích druhů dřevin, na evangelickém hřbitově, katolickém hřbitově, v zámeckém parku a centru vesnice," vysvětlil Laštovica.

Před výsadbou nechali úředníci pokácet přestárlé a nemocné stromy. Místo nich vysadili devětašedesát nových dřevin. V zámeckém parku čtrnáct, na katolickém hřbitově devět, na evangelickém hřbitově třicet, v centru obce čtrnáct a u pomníku ve Štěpkové dva. Projekt podpořil dvěma miliony Státní fond životního prostředí a fond Evropské unie. Práce začaly v březnu a skončí v říjnu.

„Dále plánujeme opravu lesních cest, budovy hasičské zbrojnice, mateřinky, dětského hřiště v areálu bytovek, obecního hostince a autobusových zastávek," přiblížil starosta.