Své úplně první hřiby letos našla Eva Špačková na Den matek.
„Šli jsme s manželem od vodárky z Rokytnice přes Bečevnou do Ústí. Objevili jsme tři kováře. Trochu okousané od slimáků, ale uvnitř úplně zdravé,“ pochlubila se výsledkem nedělní procházky nadšená houbařka.
Radost z úlovku měli i ve vsetínské restauraci U Berty, kde na polední menu nabízeli první letošní houbovou omáčku.
„Jedna ze zaměstnankyň našla někde v okolí Francovy Lhoty plno Sinálů. Navařili jsme přes dvacet porcí a máčka měla úspěch,“ pochvaloval si provozní Zdeněk Šťastný.
Předseda Spolku hřibařů Francova Lhota Luděk Hřib začátek sezony růžově nevidí.
„V březnu a dubnu už bývaly čirůvky, májovky nebo závojenky. Letos nic. Deficit vody v horách je veliký,“ posteskl si předseda s tím, že voda z dešťů se do půdy nedostane, protože zůstane na stromech.
Lidi z vesnice začali nosit kováře, skoro všechno ale bylo chrobavé.
„Teď trochu vody spadlo, hřiby by mohly povyskočit,“ doplnil, ale do prognóz se pouštět nechtěl.
„Všechno záleží na počasí. Sucho bylo dlouho. Ale myslím, že něco bude. Hřiby si vždycky svoji dobu najdou,“ zakončil optimisticky Luděk Hřib.