„V letošním roce se zaměříme na sklizeň brambor – zemáků. Návštěvníci se seznámí také s přípravou tradičních pokrmů z brambor v několika chalupách. Dobrou náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze spolu s hudeckou muzikou Radhošť,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

V usedlosti z Nového Hrozenkova čp. 10 budou hospodyně připravovat takzvané podlesníky – placky na zelných listech – a ve vedlejším domě se budou péct placky z vařených brambor na plotně sporáku.

„V Matochově usedlosti z Velkých Karlovic – Jezerného budou připravovat zemákové pagáčky, v chalupě z Lužné zase zemáky na loupačku vařené ‚na kútku v železňáku‘. Pečáky budou děti péct v ohníčku přímo na poli,“ doplnila mluvčí rožnovského skanzenu Pavlína Polášková.

Během dne uvidí návštěvníci Valašského muzea i další tradiční činnosti, například strouhání šindele, přípravu dřeva na zimu, řezání na cirkulárce poháněné benzínovým motorem nebo vyorávaní, sběr a třídění brambor. Areál Valašské dědiny bude otevřené od 9 do 17 hodin.