Příběh zvonu se začal odvíjet někdy před čtyřmi či pěti lety, kdy se objevila v souvislosti s ním první myšlenka. „Stavba kostela, který vznikl v době před druhou světovou válkou, stála hodně peněz. Významný architekt Vladimír Karfík, který kostel projektoval, počítal i se zvonicí. V ní však doposud nikdy žádný zvon nebyl. Před válkou, a ani po ní, už na jeho pořízení nebyly peníze. Pak zase přišel komunismus, který církvi moc nepřál. Až po dlouhé době spojila myšlenka na koupi zvonu více lidí dohromady. Začali jsme přemýšlet, plánovat," vypráví pro Deník Jiří Pejla, člen zlínské Českobratrské církve evangelické.

Jiří Pejla dále popisuje, jak padl návrh namísto jednoho zvonu zřídit postupně zvonkohru. Poté kostel navštívil jeden člověk, kterého zaujala historie této stavby a rozhodl se první zvon sponzorovat. Tak se začala psát historie nově odlitého zvonu, jehož zrodu přihlíželo v pátek večer v Halenkově několik desítek lidí. „Je to nejhlubší zvon zvonkohry, ten základní. Důvody, proč jsme se rozhodli zrovna pro zvonkohru, byly hned dva. Tím prvním je, že zvonkohra by mohla připomínat písně evangelické tradice, které obohatily českou historii. Dalším bylo, že může vznikat postupně. Peníze nemusí být hned na všechny části, můžeme na jejím postupném zhotovování pracovat i několik let. A protože kostel a další věci si žádají péči, údržbu a peníze, další zvon může chvíli počkat," vysvětluje Jiří Pejla. Na doporučení brněnského kampanologa, tedy odborníka na zvony, zvolili zástupci kostela pro odlití B1 Zvonařský ateliér Josefa Tkadlece.

„Odlitý je ze zvonoviny, což je cínový bronz. Osmasedmdesát procent tvoří měď, zbytek cín. Teplota při odlití se většinou pohybuje mezi 1000 až 1100 stupni Celsia. Do úterý bude chládnout, poté odstraníme formu z jílové směsi, do níž byl nalitý. Pak nás čeká obroušení či akustická zkouška," líčí další kroky Josef Tkadlec.

Zvon ve zlínském evangelickém kostele slavnostně odhalí v neděli 6. listopadu, kdy jej vystaví v tamní galerii. Teprve pak se bude zavěšovat. „Viděl jsem odlévání zvonu vůbec poprvé ve svém životě. Dílna má své kouzlo. Byl to nezapomenutelný zážitek. Je to moc krásné, člověku se možná nepodaří vidět to vícekrát za život," říká Miroslav Zemanovič ze Zlína, který si odlévání nenechal ujít.