Hospodář s hospodyní naštěstí měli spoustu pomocníků, které sem přilákaly Farmářský den a nádherné počasí. Za odměnu si mohli namazat chléb právě stlučeným máslem a napít se slaďoučkého moštu.

„Novinkou je loupání semen koukolu. Tento polní plevel s jedovatými semeny zemědělci vymýtili tak důkladně, že se stal kriticky ohroženým druhem. Do naší přírody ale patří, a proto ho vyséváme na našem políčku, aby lidé věděli, jak vypadá,“ vysvětluje pracovnice ekocentra Jitka Dvorská.

Přivonět ke starým řemeslům přišly často celé rodiny.

„Je to úžasné. Děti si vyzkoušejí věci, které jinde nevidí a nezažijí. Sama jsem si připomněla, jak jsem v dětství řezala dřevo a šlapala zelí,“ líčí nadšeně Marcela Lesáková ze Slavkova pod Hostýnem.

Vrcholem dne bylo pečení kváskového chleba ve venkovní hliněné peci. Uplatnily se při něm nové postupy a chytré vychytávky.

„V noci jsem zadělala kvásek i se žitnou moukou. Výrazně se zkrátila příprava, aniž by to chlebu uškodilo,“ vysvětluje Dvorská, jež úspěšně vyzkoušela také pečení chlebového bochníku v keramickém římském hrnci.

obec Ratiboř - škola a evangelický kostel
Ratiboř je stříbrnou Vesnicí roku 2019