Certifikát k výrobě biopotravin získal Češkův mlýn vloni v listopadu.

„Reagujeme na stále stoupající poptávku po našich bio moukách," vysvětlil znovuotevření mlýna technolog společnosti Pro-Bio Martin Hutař mladší.

V Češkově mlýně se prozatím mele žito a pšenice setá. Do budoucna plánuje firma navýšení kapacity výroby až na celkový roční výkon 3 000 tun mouky.

Výhodou Češkova mlýna jsou odlišné mlecí technologie než má mlýn ve Starém Městě.

Díky ní stoupá u celozrnných mouk výtěžnost až na více než 90 procent zrna. Více vymleté zrno obsahuje větší množství obalových vrstev.

„Mouky z této nové provozovny jsou více celozrnné a tmavší než mouky mleté ve Starém Městě," dodala Eva Kallasová, manažerka kvality společnosti Pro-Bio.

Češkův mlýn si od svého založení v roce 1933 vybudoval na Valašsku tradici. Byl místem, kam lidé chodili pravidelně kupovat čerstvé mouky.

Mlýn patřil rodině nedávno zesnulé nejstarší obyvatelky České republiky Vlastimily Češkové, která se dožila 109 let.

„Mlýn převzal zeť, který se domluvil se společností Pro-Bio a pronajal jej," prozradila dcera paní Češkové Jana Kalhousová.

Že se po dvou letech znovu vrátil do mlýna život, ji potěšilo.

„Jsme rádi, že mlýn nestojí. Dokonce tady znovu pracuje i jeden z dřívějších zaměstnanců," řekla Jana Kalhousová.