Vedení obce nyní pečlivě sleduje především skutečné provozní náklady. Ty se totiž promítnou do vodného a stočného, které budou obyvatelé Bystřičky platit. „Přesnou kalkulaci prozatím nemáme, ale lidé by měli platit do padesáti korun za kubík vody," odhadl starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček.

Podle jeho slov tak místní budou platit méně, než kdyby byla Bystřička zapojená do projektů Čistá řeka Bečva, jejichž smyslem je právě odkanalizování celé řady obcí a měst v regionu.

Pokud se v Bystřice odhadovaná cena ukáže jako správná, místní lidé na vodném a stočném ušetří. Pro srovnání, společnost Vodovody a kanalizace Vsetín, která provozuje čistírny odpadních vod a kanalizační síť na většině území Valašska, účtuje v letošním roce vodné a stočné ve výši zhruba 72 korun.

S budováním kanalizace a nové čistírny odpadních vod začali v Bystřičce v červnu 2010. Za rok a půl bylo hotovo. Celkové náklady se vyšplhaly na 74 milionů korun.

Podle starosty Fojtíčka je nyní hlavní část Bystřičky úplně odkanalizovaná. Připustil ale, že potrubí nedosáhlo všude. „Jsou místa, například odlehlejší samoty, kde by budování kanalizace bylo vyloženě neekonomické," vysvětlil Fojtíček.