Při odemykání Bečvy vodáky z Turistického oddílu mládeže Skorci, se minulý víkend na lodi svezly jen děti. Těžší lodě s dospělými na palubě neměly šanci. Vedoucí oddílu Gabriela Hučíková označila stav vody za nejhorší za posledních dvacet let.

Vodák Václav Zbranek ze Vsetína splavil Bečvu nesčetněkrát.

„Při jarním tání jsme jezdívali pravidelně, jenže sněhu ubylo. Nebýt umělého zasněžování, tak tam není skoro nic. Bečva se dá sjíždět, jen když zaprší, ale musíte reagovat rychle,“ zhodnotil vodák.

Poukázal na nešetrné zásahy civilizace při narovnávání a betonování koryt.

„Dřív se řeka zatočila, tím se zpomalila, voda se více udržela. Dnes dopoledne zaprší, hladina Bečvy se rychle zvedne. Musíte co nejdřív zavolat kamarádům vodákům a odpoledne sjíždět, protože voda zase rychle opadne,“ popsal situaci Václav Zbranek.

Motorest Čertovy skály v Lidečku se letos (v roce 2018) dočká první etapy rekonstrukce.
Oprava motorestu spolkne až padesát milionů. Dotace na ni nejsou

Nízký stav řek netrápí jen vodáky, ale také rybáře.

„Zásahem do vodních toků už se ryby skoro přirozeně nevytírají, musíme jim pomáhat,“ popsal hospodář Místní organizace Českého rybářského svazu Roman Veselý.

Koncem dubna vysadí rybáři plůdky do Bečvy, nebo Seninky, je ale stále větší problém zvolit vhodné řečiště.

„Místo musíme pečlivě vybírat. Nesmí být malý průtok a podmínkou je dostatek vody,“ upozornil Veselý s tím, že tyto problémy řeší posledních šest let.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař potvrdil, že stav Bečvy je pod normálem. Dlouhodobý měsíční průtok ve vztahu k sezoně je nízký.

„Aktuálně teče Vsetínskou Bečvou osmadvacet procent, Rožnovskou dokonce jen čtyřiadvacet procent toho, co by mělo téci,“ informoval Chmelař.

Nepříznivý stav je způsobený dlouhodobým nedostatkem srážek. „Jsme střecha Evropy. A tudíž přímo závislí na tom, co tu spadne. Navíc Bečva patří dlouhodobě k nejvíce postiženým tokům. A není to jen záležitost letošního jara,“ doplnil Petr Chmelař.

Tradiční velikonoční program Velikonoce na Valašsku se koná od soboty 31. března do pondělí 2. dubna 2018 v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm. Nechybí stánky s jarmarečním zbožím ani doprovodný program.
Tradiční Velikonoce na Valašsku přilákaly tisíce lidí. Podívejte se

„Za první čtvrtletí 2018 nenapršela ani polovina toho, co minulé roky. V únoru to bylo jen třicet čtyři procent,“ upozornil vedoucí vsetínské hvězdárny Martin Leskovjan.

„Obávám se, že trend bude pokračovat. Prudké přívalové deště nepomohou. Voda nestihne vsáknout a doplnit přirozené rezervoáry se spodní vodou a prameny. Déšť musí být mírnější a dlouhodobější,“ uzavřel Leskovjan.