Pár měsíců bydlela v azylovém domě ve Valašském Meziříčí. Teď je už dva měsíce obyvatelkou Azylového domu pro ženy a matky s dětmi ve Vsetíně.

První dítě se Anetě narodilo po ukončení školy. „S otcem byly neustále problémy, nechtěl přiznat otcovství a neplatil alimenty. Řešili jsme to soudně. Odstěhovala jsem se do azyláku ve Valmezu,“ líčí své problémy mladá maminka.

Aneta: ve Vsetíně byli ochotní, moc pomohli

Jako člověk, který má trvalé bydliště v Kolíně, nemá Aneta nárok na městský byt. V azylovém domě ve Valašském Meziříčí jí skončila smlouva. „Zavolala jsem do azyláku ve Vsetíně. Byli moc ochotní, ještě v ten den se mi ozvali zpátky, že mi rezervují pokoj. A tak jsem už dva měsíce tady,“ popisuje Aneta Veselá.

V neděli 2. července 2017 se v Lidečku konal osmadvacátý ročník Festivalu dechových hudeb.
Dechovky přilákaly do Lidečka stovky posluchačů

Podle pravidel tu bude moci zůstat maximálně půl roku. Před čtyřmi měsíci se jí narodilo další dítě. „Momentálně hledám podnájem. Tady je výhoda, že nájem není moc vysoký, jako samoživitelka na mateřské nemám šanci všechno utáhnout. Jako rychlé řešení je dočasný pobyt v azyláku velkou výhodou. Pomohlo mi to moc,“ svěřuje se Aneta Veselá.

Pracovníci Azylového domu pro ženy a matky s dětmi pomohli za dobu patnácti let existence této služby stovkám žen a dětí. Člověk z nejpovolanějších, který stál u zrodu azylového domu v roce 2002 a je jejím ředitelem doposud Michal Trčálek vypočítává. „Za tu dobu jsme poskytli pomoc asi čtyři sta padesáti lidem. Postupně jsme rozvíjeli poskytované služby a rozšířili jsme se po celém regionu,“ konstatoval Trčálek.

Kuchařky jídelny Základní a mateřské školy Leskovec Kateřina Slabíková, Žaneta Matochová a Alena Kozubíková postoupily už podruhé do finále celostátní soutěže O nejlepší školní oběd. Finále se uskuteční 24. srpna 2017 v Praze. Loni se umístily na čtvrtém
Školní jídelna v Leskovci je ve finále klání o nejlepší oběd

Pobytová a terénní služba i poradna

Původně pobytová služba se v roce 2006 rozrostla o terénní asistenční službu. V roce 2012 přibyla také služba poradna pro rodinu. V neposlední řadě funguje po rekonstrukci budovy na Hrbové, kde azylový dům sídlí, také centrum Vážka, které se zaměřuje na pomoc rodinám ohroženým sociálním vyloučením.

Za dobu existence rozšířil azylový dům svou působnost po celém regionu. „V současné době máme pracoviště ve Zlíně, Valašských Kloboukách, Bystřici pod Hostýnem a Vizovicích. Z původních šesti zaměstnanců jsme se rozrostli na organizaci se sedmatřiceti zaměstnanci,“ vypočítal ředitel Michal Trčálek.

I přes nesnáze, které provází všechny podobné organizace, se z azylového domu stala stabilní a významná organizace poskytující komplexní, profesionální a kvalitní služby.

Frgálová manufaktura přilákala děti.
Začátek léta ve Velkých Karlovicích: soutěž sýrů, pečení frgálů i Hrnčířský den

Že práce pro ohrožené rodiny smysl má, potvrdil Michal Trčálek na oslavách patnáctého výročí založení. „Největší ocenění je přímá zpětná vazba. Před chvílí mi přišly osobně poděkovat dvě maminky, které se podle svých slov díky našim službám odrazily ode dna. Bylo to milé setkání,“ netajil spokojenost Trčálek.

Azylák nabízí osm pokojů a dvě kuchyně

Nejen bývalé chovanky přišly na oslavu, která se uskutečnila ve čtvrtek v budově azylového domu a přilehlé zahradě. Všechny prostory zpřístupnili pracovníci organizace široké veřejnosti. Přes dvě stovky návštěvníků si mohly prohlédnout zázemí a seznámit se s rozsahem poskytovaných služeb.

„Máme tady osm pokojů pro ženy a maminky s dětmi, dvě kuchyně, společenskou místnost, sklad darovaných věcí, čekárnu pro lidi do poradny, centrum Vážka i studijní a pracovní místnost,“ vyjmenovala jedna ze zaměstnankyň Petra Hantáková.

Tragická srážka dvou fordů u Zašové
Tragédie u Zašové: srážku jedna žena nepřežila, čtyři zranění

Kromě seznámení se se službami a prostory azylového domu ukázal ředitel přítomným nové logo. „Logo naší organizace potřebovalo změnu, a tak jsme využili tento slavnostní den k jeho představení. Grafické ztvárnění odpovídá současným trendům a požadavkům. Jednoduchý, čistý design a jeho barevnost hned zaujme,“ vysvětlil Michal Trčálek.

Během oslav také zaměstnanci vybrali výherce výtvarné soutěže, do které přihlásily děti z osmnácti základních škol celkem sedmapadesát kreseb. Děti malovaly obrázky na téma Když se řekne domov, představím si… Vítězem se stala Kamila Syptáková ze Základní školy Sychrov.

Ilustrační foto - azylový dům
Azylový dům ve Vsetíně slaví 15 let

Na oslavě se pochlubili novým logem

Pro děti připravili pracovníci azylového domu bohatý program. Nejmenší si mohli užít na skákacím hradu, nafouknout si obří bubliny nebo si zasoutěžit o odměny. „Spotřebovali jsme pět litrů zázračné tekutiny, která vykouzlila obrovské bubliny, snědlo se přes sto koblih, usmažili jsme velké množství palačinek a děti si vyrobily 114 kusů magnetek s novým logem,“ shrnula pracovnice Azylového domu Ivana Ekartová.