„Pozůstatky hradby byly objeveny před 40 lety při archeologickém výzkumu v městské čtvrti Rybárny v Uherském Hradišti. Mohutná hradba s čelní dvoumetrovou kamennou zdí byla spojena s vnitřní dřevohliněnou konstrukcí, propojenou příčnými břevny, takže celková šíře hradby činila 10 metrů,“ vysvětlil Luděk Galuška, vedoucí Centra slovanské archeologie Uherské Hradiště.

Dodal, že ve skanzenu vzniká na území současné Moravy nejmohutnější hradební těleso z konce 9. století, tedy z doby, kdy bylo nutné takové hradby stavět proti stále sílícímu nebezpečí ze strany Maďarů, Bavorů a Franků.

V uherskohradišťské Galerii s Andělem (Interier Group) je od 22. října instalována výstava obrazů Zdeňka Hudečka z Uh. Ostrohu.
Hudeček versus Steinberg - obrazy proti koronaviru

Mohutnou zeď dokončila o prvním prosincovém čtvrtku kamenická firmička Zdeňka Kopunce z Komně.

„Na její stavbu bylo přivezeno z kamenolomu v Bzové 48 tun neopracovaného kamene, z něhož jsme koncem září začali stavět kamennou zeď. Ta dává v exteriéru specifickou atmosféru stavby budované v 9. století takzvaně na sucho,“ sdělil Zdeněk Kopunec.

Po čtyřech měsících od chvíle, kdy se těžká technika zakousla do nestabilního úbočí, je svah fixovaný pilotovými stěnami a prostorný vjezd do vesnice působí jako z jiného světa.
Ujíždějící svah ve Zlámanci zabrzdily pilotové stěny. Jak to tam teď vypadá?

Podle Luďka Galušky ve skanzenu vzniká na území současné Moravy hypotetická konstrukce nejpevnější a nejmohutnější hradební těleso z konce 9. století, tedy z doby, kdy bylo nutné takové valy stavět proti stále sílícímu nebezpečí ze strany Maďarů, Bavorů a Franků.

„Opevnění bude v dolní části zakončeno osmimetrovou strážní věží o půdorysu 3,8 krát 3,8 metru. Do věže, stejně vysoké jako jsou dvě strážní věže při vstupu do skanzenu, bude uchycena nová vjezdová brána,“ informoval správce skanzenu Lubomír Sláma.

Předpokládá, že za příznivé zimy by na nový klenot mezi čtyřiadvaceti stavbami skanzenu, čtyři metry vysokou a deset metrů širokou hradbu, zbudovanou z hlíny dřeva a kamene, mohli návštěvníci vystoupat na jaře roku 2021.