Přetahovaná o stavby v areálu dolu začala v lednu 2011. Tehdy zjistili v Trojanovicích, že budovy jsou více než dvacet let černými stavbami a podali podnět k zahájení řízení o jejich odstranění. Trvalo dva a půl roku. „Jsem rád, že nám dal stavební úřad za pravdu a vyvrátil všechny lživé argumenty OKD a Báňského úřadu, které pouze protahovaly celé řízení," uvedl Jiří Novotný, starosta Trojanovic.

Podle vedení obce Trojanovice OKD už v září 2011 deklarovaly ústy svého personálního ředitele Radima Tabáška, že budou rozhodnutí stavebního úřadu respektovat.

Postup stavebního úřadu uvítala také starostka Rožnova pod Radhoštěm Markéta Blinková. „Koresponduje s naším názorem, že v Dole Frenštát jsou černé stavby, které musí být odstraněny. Současně nadále usilujeme také o nepovolení průzkumné těžby v tomto dole," doplnila Blinková, která je místopředsedkyní Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu.

Společnost OKD prozatím na rozhodnutí frenštátského stavebního úřadu nezareagovala. „Rozhodnutí, které má kolem osmdesáti stran, nám bylo doručeno v pondělí. Do doby, než se s ním detailně seznámíme, je předčasné se k dalším krokům OKD vyjadřovat," uvedl ve čtvrtek mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Dodal, ale že zmiňované stavby jsou nezbytné k zajištění takzvaného konzervačního režimu. „Tedy především k odvětrávání a odčerpávání důlní vody, což je součást naší péče o ložisko, kterou nám uložil stát," zdůraznil Sobol.

Také dlouhodobý postoj OKD k situaci ohledně Dolu Frenštát se podle mluvčího společnosti nemění. „Firma na Frenštátsku neusiluje, jak už mnohokrát veřejně deklarovala, o těžbu uhlí, ale o důkladný průzkum ložiska. Z technického hlediska i z pohledu legislativy jde o naprosto odlišné procesy. Tento průzkum by neměl žádný vliv na povrch ani kvalitu života lidí v mikroregionu," řekl Sobol.

Podle Trojanovických hovoří OKD o povinnosti vůči státu udržovat konzervační režim na Dole Frenštát dlouhodobě. A že této povinnosti nemůže dostát bez stávajících staveb. „Už v roce 2003 si ale nechala společnost OKD zpracovat projektovou dokumentaci alternativního způsobu ochrany ložiska, kterým je zasypání těžních jam výpěrkem (kamenná odpadní haldovina po těžbě – pozn. redakce)," uvedl místostarosta Trojanovic Martin Trubač. Dodal, že tento způsob by přišel, na méně, než kolik stojí roční údržba dolu nyní. To je zhruba 60 milionů korun.