Nařízení platí od úterní půlnoci do 31. října 2020. Univerzita to oznámila v úterý po společném jednání krizového štábu a Krajské hygienické stanice Zlínského kraje

„Zlínský kraj je kromě okresu Vsetín v oranžových barvách, proto jsme vydali toto nařízení. Důvodem je omezení šíření onemocnění COVID-19,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

„Je to nepříjemná situace, ale plně respektujeme toto nařízení. Uděláme vše, abychom zajistili kvalitní výuku. Přejdeme na on-line formu, na kterou jsme plně připraveni,“ řekl rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík.

Povoleny jsou individuální konzultace, dále laboratorní, experimentální a umělecké práce do 15 osob a zkoušení do 10 lidí.

Zároveň se hygienická stanice s univerzitou dohodly na pomoci ze strany studentů, kteří budou trasovat kontaktní osoby pozitivních případů.  Univerzita proto zřídila krizové call centrum v prostorách univerzitní knihovny. Na této akci se budou podílet desítky studentů.

Roušky ve třídách. Ilustrační foto
Šíření nákazy ve školách? Přerušená výuka, děti i pedagogové v karanténě

„Toto je mimořádná pomoc, které si nesmírně vážíme, je to přínosem pro celý Zlínský kraj. Pracovníci hygienických stanic jsou už totiž maximálně vytíženi, a tuto pomoc proto velmi vítáme,“ dodává ředitelka KHS Eva Sedláčková.

„Jsme rádi, že můžeme pomoci právě touto formou. Pro studenty to bude zkušenost i praxe zároveň. Do práce v call centru jsou zapojeni studenti všech fakult univerzity. Každodenně budou pracovat ve 2 směnách včetně víkendů,“ sdělil rektor Vladimír Sedlařík.

 „Velmi si cením toho, že studenti neváhali a byli ochotni se ihned zapojit do práce,“ dodal Vladimír Sedlařík.

Call centrum začalo fungovat již dnes dopoledne. Prakticky ihned poté, co byli studenti proškoleni.