Archeologové sekyrku objevili na začátku letošního roku při povrchovém průzkumu v lokalitě Stráň v Horní Lidči. Nález je unikátní především tím, že se v sekyrce zachovala část dřevěného topůrka.

„Dochování organických materiálů je v našem prostředí poměrně vzácným jevem. A i když se náhodou dochová dřevěný nebo například kožený předmět, jedná se často o artefakt ze středověkých měst, kde specifické nakládání s vodou a odpady vytvořilo vhodné prostředí pro uchování a nalezení těchto předmětů,“ informoval archeolog Muzea regionu Valašsko Samuel Španihel.

Ochránce přírody Miroslav Dvorský kroužkuje ve středu 20. června 2018 novou čapí populaci v Přílukách u Valašského Meziříčí.
Ochránci přírody nahlížejí do hnízd a kroužkují mladé čápy

Podle něj je fragment topůrka minimálně ve středoevropském měřítku ojedinělým nálezem, který svou hodnotou odpovídá předmětům z anglické lokality Must Farm. Ta se dlouhodobě považuje za jedno z nejvýznamnějších nalezišť Evropy ze závěru doby bronzové.

Sekyrka nalezená v Horní Lidči je zdobená litým rýhováním a pochází z kultury středodunajských popelnicových polí.

„Jde tedy o import, protože dobové Hornolidečsko stejně jako celé Valašsko náleželo kultuře lužických popelnicových polí, která sice patřila do stejného civilizačního okruhu, ale výrazně se od středodunajské kultury lišila,“ vysvětlil Španihel.

Valašský patriot Jiří Dareba Václavík píše texty přes pětadvacet let. Písniček má kolem pěti stovek.
Napálil sem, okoštuj! Zve Jiří "Dareba" Václavík na křest dalšího CD

Pracovníci muzea mají nyní v plánu sekyrku podrobit laboratorní analýze, která určí její přesnější stáří. Ve hře jsou laboratoře v polské Poznani nebo maďarském Debrecínu. Výsledky by mohly být známé nejdřív během příštího roku.

Kopec Stráň v Horní Lidči archeologové vyhledávají poměrně často. Již v minulosti tu například objevili dva zlomené anténové meče rovněž z doby bronzové.

„Předpokládá se, že toto místo bylo jakousi vstupní branou do Uher. Meče a další zbraně zaseknuté do země mohly být obětí a darem za úspěšný přechod hor,“ uzavřel archeolog Španihel.

Nalezená kovová spona ze starší doby římské.
Archeologové objevili novověkou pajtu i část původního krásenského náměstí