První domy zde stály před druhou světovou válkou. Jiné vznikaly za války a po ní. „Moje rodina si tady postavila dům v čtyřicátém prvním. Od té doby nám, co si pamatuji, opravovali akorát cestu. Při výkopových pracích chodníky obvykle jen narychlo zaplátovali. Loni nám měnili veřejné osvětlení," prozradila jedna z místních Jana Rechtíková.

Podle ní jsou ve špatném stavu hlavně chodníky. „Teď se brzy chystá výstavba plynového vedení. Tak snad po dokončení nám chodníky kvalitně opraví," dodává šedesátiletá důchodkyně.

Nespokojené se stavem chodníků jsou také maminky s kočárky. „Špatně se po nich jezdí. Je to hotový tankodrom," svěřila se mladá maminka Markéta Lazárková.

Ani cesty nejsou podle mnohých lidí v pořádku. „Kanály jsou propadlé. Teď po zimě se navíc objevily díry ve vozovce. Pro popelnice by se měly udělat speciální stanoviště, ať nejsou v cestě," myslí si zase dvaasedmdesátiletý Ladislav Kopecký.

Radní slíbili ulici zrekonstruovat letos. „Hlavním důvodem je havarijní stav chodníků a cest v této části města," zdůvodnil už před časem investici místostarosta Stanislav Pavelec.

Radní ve Vsetíně chystají v létě rekonstrukci ulice Pod Žamboškou.

Oprava začne od křižovatky s ulicí Záviše Kalandry a bude končit křižovatkou s ulicí Konečná. Včetně navazujícího chodníku u sportovních hřiš­ť.

Radní z rozpočtu města vyčlenili na opravu 8,2 miliony korun. „Za tyto peníze obnovíme chodníky a cesty. U dvou domů s pečovatelskou službou opravíme mobiliář, především lavičky a stojany na kola. Vzniknou zde také nové zpevněné plochy pro komunální odpad," prozradila mluvčí města Jana Čadová.

Veškeré práce mají být koordinované s opravami rozvodů plynu. „Proto na jaře nejprve plynaři opraví plynovody. Po nich nastoupíme my a opravíme chodníky a silnice," shrnula Iveta Táborská.

Se zahájením prací počítají radní na červenec. Hotovo má být v říjnu.

Ulice Pod Žamboškou vznikla v roce 1952. „Tehdy se tady stavěly náhradní domy pro dělníky ze zaniklé dělnické kolonie Kohnovy na Trávníkách. V prosinci dostala ulice jméno Pod Žamboškou, podle kopce, pod kterým stála," vysvětlil zástupce ředitele Státního okresního archivu Vsetín Zdeněk Pomkla.

O rok později byla dokončená také kanalizace.