Azylový dům ve Vsetíně s kapacitou šestatřicet míst je plně obsazený. „Už dvakrát jsem to zkoušel, ale nevešel jsem se. Bylo tam plno,“ krčil rameny asi padesátiletý Vsetíňan, který před dvěma lety přišel o střechu nad hlavou.

PRO MUŽE MÍSTO NENÍ, ŽENY JEŠTĚ PŘIJMOU

Plný stav potvrdila vedoucí Azylového domu a Noclehárny Elim Vsetín Ester Savková. „Máme spoustu zájemců o ubytování v azylovém domě. Neustále volají. Co se noclehárny týče, u mužů je všech dvanáct lůžek obsazených, u žen ještě volná místa máme,“ vypočítala.

Jedenačtyřicetiletá řidička z Karolinky přehlédla v neděli 20. ledna 2019 blížící se vlak a s vozem Hyundai vjela na železniční přejezd. Souprava auto tlačila několik metrů před sebou.
Řidička přehlédla vlak, souprava tlačila vůz několik metrů

Ve Vsetíně není problém s kapacitou celoroční. „Je to jen v zimních měsících a letos navíc výjimečně. V minulých letech to tak nebývalo,“ dodala Savková a připomněla, že kromě mrazů stojí za zvýšeným zájmem o azyl další faktory. „Lidé mohli přijít o dávky, o bydlení, možná se také stahují z okolí na Vsetín, do většího města,“ uvažovala.

V případě naplnění kapacity jsou potřebným schopni poskytnout alespoň židli k přečkání mrazů v teple. To platí také v noclehárně ve Valašském Meziříčí, kterou provozuje místní Charita.

„V nouzi nejvyšší můžeme zajistit další místa pomocí přistýlky nebo židle. Ale s kapacitou dvaceti lůžek jsme na tom dobře, zatím to není potřeba,“ informoval Pavel Březovják z valašskomeziříčské Charity.

PŘÍBUZNÍ BÝVAJÍ V ZIMĚ SOLIDÁRNÍ

Většina klientů je tu stálých. Přes rok zaplní kapacitu z poloviny. Na zimu se sem stahují, ale aktuálně stále mají kam. „U žen máme všechna čtyři lůžka plná, ale u mužů ještě místa jsou. V takových časech nachází lidé bez domova místo i v ubytovnách, které teď nejsou plné dělníků, nebo u známých. I rodiny bývají v zimě solidárnější, často je vezmou k sobě nebo najdou místo jinde,“ vysvětlil Březovják.

Tříkrálová sbírka ve Valašském Meziříčí
Štědří Valaši: ve sbírce darovali 4,2 milionu

S rapidním nárůstem noclehuchtivých žadatelů nepočítají v Rožnově pod Radhoštěm. I tam je aktuálně kapacita dostačující. „Od 1. ledna jsme navýšili kapacitu z osmi na čtrnáct lůžek. To bude stačit teď i v dohledné době. Ještě stále máme čtyři postele volné,“ vypočítala vedoucí noclehárny Elim v Rožnově Daniela Uhříková.

V ROŽNOVĚ NAVÝŠILI KAPACITU NA 14 MÍST

Od Nového roku také otevřeli denní centrum i o víkendech. Přes největší chlad se mohou lidé bez domova alespoň ohřát.

O kvalitním zajištění bezdomovců v Rožnově pod Radhoštěm je přesvědčený ředitel tamní městské policie Aleš Pilař. „Mají tam služby se vším komfortem. Je také pravda, že lidí bez domova je u nás minimum. Nejsou tu ani místa, kde by se mohli zdržovat,“ vysvětlil.

Strážníci také nezaznamenali žádné problémy. „Průběžně po celý rok sbíráme v ulicích stálé klienty, kterým je jedno, jestli je zima, nebo teplo. Ukrutné mrazy ještě netrvají dlouho, možná se zvýší počet osazenstva u Elimu. Zatím jsme nemuseli řešit žádný incident,“ uzavřel Aleš Pilař.

Úplné zatmění měsíce, pondělí 21. ledna 2019
Lidé si přivstali, aby viděli Měsíc v zemském stínu