Absolventky cukrářského oboru, nyní studentky nadstavbového studia SOŠ, se koncem listopadu zúčastnily s perníkovými kompozicemi nazvanými Motýlí promenáda a Soví škola mistrovství světa v Lucembursku. Na Valašsko dovezly za sovy stříbrnou a za motýly bronzovou medaili. „Prvními, kdo oficiálně naši práci viděli, byli porotci. Zvláště ten z USA byl z práce našich děvčat doslova unesený,“ prozradila Jaroslava Londová, která se pečení a zdobení perníků věnuje už více než dvacet let.

Úspěch na Culinary World Cup 2019 je o to výraznější, že děvčata ze vsetínské odborné školy prezentovala své cukrářsko-perníkářské umění v konkurenci dlouholetých renomovaných profesionálů. „Naše děvčata mají před sebou velkou budoucnost. Za jejich reprezentaci školy, města i regionu jim i kolegyni Londové moc a moc děkuji,“ neskrýval uznání ředitel SOŠ Marek Wandrol.

Brněnští Poutníci vystupují na Veselých vánočních hodech v roce 2016. Představí se také na letošním ročníku - zahrají v pondělí 17. prosince 2018 v 16.30 hodin
Ve Vsetíně začaly Veselé vánoční hody, představí místní umělce i lidové tvůrce

Valašskou expozici na mistrovství navštívil i jeden obzvlášť vzácný host. „Přišel se podívat a podpořit nás český velvyslanec v Lucembursku Petr Kubernát,“ pověděla Valašskému deníku Dominika Gutová. „Pozval nás i k sobě na ambasádu na příjemné posezení. My jsme mu za to daly jednu ze sov z naší Soví školy,“ doplnila svou kamarádku Eliška Filgasová. „Byly jsme spolu s paní učitelkou, bez níž bychom takového úspěchu nikdy nedosáhly, skvělá parta. Moc jsme si to v Lucembursku užívaly,“ nechala se slyšet třetí z medailové party Petra Dudová.

Recept na vánočku od pekařky a cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové.
Jak upéct vánočku? Zkuste recept pekařky z Valašska

Děvčata musela v neděli odpovídat na spoustu zvídavých otázek směřujících k ingrediencím potřebných k výrobě perníkového těsta a zejména k umíchání zdobící hmoty. To je však tajemství. „Děvčata nic neprozradila. Nedivím se. Nicméně jejich práce je obdivuhodná,“ chválila návštěvnice vernisáže Jitka Pechárová ze Vsetína. „Je to nádhera. Přehlídka umu a trpělivosti. Další slova jsou zbytečná. To se musí vidět,“ vysekla poklonu další Vsetíňanka Helena Španihelová.

Mez obdivovateli perníkové byli také zástupci mužského pokolení. „Přiznám se, že napřed jsem považoval rozhodnutí manželky, že sem s ní půjdu, za nutné zlo. Chtěl jsem mít před Vánocemi klid. Ale teď nelituji a pánbůh zaplať, že jsem tady šel. Před cérečkami a jejich kantorkou smekám,“ svěřil se Pavel Prošek.

Skupina skautů ze Vsetína a Hovězí přivezla v neděli 16. prosince 2018 na vsetínské vlakové nádraží betlémské světlo.
Na vsetínské nádraží dorazili skauti s betlémským světlem

Dopoledne si užívaly také děti. Pořadatelé vernisáže měli pro ně přichystány perníčky i zdobící polevu, a tak se malí návštěvníci dali do zdobení. A nevedlo se jim špatně. „Jde jim to. Mají talent. Také ten chlapec, který se do zdobení pustil. Pokud to těmto dětem vydrží, mohly by se stát pokračovateli těch, kteří školu tak vzorně reprezentují či už v minulosti reprezentovali,“ zamyslela se při sledování práce jednoho z dítek další z návštěvnic Miriam Kamelandrová.