„Kdysi jsem byla s tetou na svatojánském ohni v Malé Bystřici, a byl to moc pěkný zážitek,“ vzpomínala patnáctiletá dívka, pro níž se večer stal symbolickým loučením se školou.

„Těším se na setkání s kamarády i na to, co vatře řeknou lidé,“ dodala.

Tento obrázek byl vloni koncem června k vidění v kladerubské místní části Hořansko. Přestože uplynulý rok poznamenaný koronavirem příliš tradičním akcím nepřál, v Kladerubech se rozhodli jednu dávnou obnovit. Kdy ve vsi v předvečer jmenin svatého Jana Křtitele naposledy pálili svatojánský oheň, přitom nikdo nepamatuje.

Krytý bazén ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.
Bazény a wellness jsou znovu přístupné, se samotestem ale nepochodíte

„Stará obecní kronika se ztratila. Z vyprávění pamětníků ale víme, že vatry tady v minulosti hořely. Když nás oslovili lidé, kteří je léta pálí v kraji okolo Radhoště, rozhodli jsme se tradici obnovit a zapálit vatru také u nás, na pomezí Valašska a Hané,“ řekl starosta hasičů Michal Sváček.

Na zmíněném Radhošti nakonec vloni právě kvůli koronaviru oheň nevzplál, z Hořanska však byla zdálky vidět hořící vatra v Zašové. Příležitost setkat se v záři svatojánského ohně s místními lidmi si nenechal ujít ani správce kelečské farnosti.

„Je to zajímavá inspirace i pro okolní obce. Snad už příští rok budou hořet vatry u kapličky nad Komárovicemi a na kopci Strážný nad Kelčí,“ doufal farář Jan Bleša, jenž s kladerubským starostou Milošem Konečným oheň slavnostně zapálil. Už to nebude trvat dlouho a vyjde najevo, zda se jeho přání vyplní.