Program začíná sobotním příjezdem účastníků a jejich prezentací v Městském úřadu Vsetín. V 19.30 se pak uskuteční slavnostní zahájení akce v Domě kultury. „Seznámíme účastníky s programem a se základními informacemi o akci. Následovat bude vystoupení folklorního souboru Klobučan," řekla organizátorka akce Květuše Nepožitková.

V následujících šesti dnech pak turisté navštíví nejen místní vrcholy, jako je například Vsacká Tanečnice nebo Vartovna, ale podívají se také na Lysou horu nebo na vrchol Chmelová na Slovensku. „Snažíme se vybírat trasy tak, aby byly rozmanité a aby se neopakovaly s předešlými ročníky," přiblížil Václav Jadrný, který má na starosti výběr jednotlivých tras.

Tam, kde nejsou cesty značené, pak organizátoři umisťují své vlastní značky. „Samozřejmě, jak týden turistiky končí, tak tyto terčíky opět odstraňujeme," dodal Jadrný. Součástí týdne turistiky budou také prohlídky valašských vesnic Pržno nebo Kateřinice. Celý program ukončí páteční zapálení vatry nad Janišovem. Pro všechny dny jsou vyznačeny trasy ve dvou délkách, a to od 7 do 15 kilometrů nebo od 20 do 30 kilometrů. Podrobný popis tras s mapkou včetně dopravních spojů si budou moci účastníci zakoupit při prezentaci. Veškerou dopravu a ubytování si účastníci hradí sami. „Lidé mohou za poplatek přespat buď v tělocvičně Základní školy Trávníky nebo v Domově mládeže Kostka. Třetí možností je hotel Kamu, ale tady si vše zajišťují účastníci sami," uvedla Vlasta Vaňková, která se stará o ubytování turistů.

Součástí týdne turistiky je také soutěž Vystup na svůj vrchol. Za každý úspěšně zdolaný vrchol, který je stanovený pořadatelem, dostanou turisté do záznamníku soutěžní razítko. Za každý otisk věnují 10 korun na dostavbu Bezručovy chaty na Lysé hoře.

DAVID JANOŠEK