Ročně přitom stavení využívají stovky lidí. Převážně dětské turistické oddíly.

„Chalupa je to velmi populární, určená především na víkendové pobyty. Přes rok je obsazenost asi na osmdesáti procentech, přes prázdniny se sníží na šedesát. Ročně se tam ubytují stovky lidí,“ přiblížil správce chaty Jiří Homolka.

Podle něj po vyřešení problému s vodou popularita dřevěnice ještě vzroste.

Nádraží ČD ve Vsetíně. Ilustrační foto.
Ve Vsetíně jsou o krok blíže k novému nádraží

Se suchem má zatočit hloubkový vrt, na jeho zbudování se nyní lidé skládají ve veřejné sbírce.

„Chalupa Kusalíno má jediný zdroj pitné vody zajištěný studánkou, která v důsledku posledních suchých let vysychá. V podstatě už ztratila vodu a řeší se, jak stavení zachovat pro účely chalupaření,“ potvrdil projektový manažer KČT Zbyněk Báča.

Řešením má být zmiňovaný vrt na pitnou vodu. „Ten by zajistil kvalitní zdroj. A pokud zbydou nějaké peníze, chtěli bychom zateplit zadní stěnu chalupy, kde uniká teplo,“ řekl Báča.

KČT se snažilo dosáhnout na dotace, to se ale nezdařilo. Proto se turisté obrátili na veřejnost, a to prostřednictvím sbírky na crowdfundingovém webu HitHit. 

Ilustrační foto
Horské chaty jsou na Nový rok obsazené

„Využili jsme HitHit, protože se nám líbila možnost odměnit dárce nějakou ryze typickou turistickou odměnou. Ještě jsme se spojili s asociací TOM, která nám nabídla své webové stránky a Facebook a mediální kampaň dělají s námi,“ přiblížil Báča.

Turisté chtějí od dárců získat 300 tisíc korun. Sbírka končí za týden. Do včerejšího odpoledne na Kusalíno přispělo 276 lidí, kteří dohromady darovali téměř 222 tisíc korun.

Valašská roubenka Kusalíno

Dřevěná chalupa z roku 1926 je určená pro letní i zimní turistiku. V létě lze podnikat pěší nebo cyklovýlety po hřebeni Vsetínských vrchů, Javorníků nebo Hostýnských vrchů. V zimě se nabízí túry na běžkách či zimní táboření. Asi osm set metrů od chaty lze navštívit salaš a seznámit se s chovem ovcí a koní. Členové vsetínského TOM jezdili na chalupu pravidelně v 80. letech 20. století. Tehdy patřila manželům Kusalovým (odtud i neobvyklé jméno Kusalíno). Kusalovi chalupu koupili v 70. letech od původních majitelů dědiců po předcích za zajímavou cenu 5657 Kčs. V roce 1992 pak za 210 tisíc korun stavení odkoupil Klub českých turistů pro činnost TOM.

CrowdfundingZpůsob financování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce. Crowdfundingem lze financovat zajímavé projekty, produkty či společnosti.