„Turisté si mohou vybrat některou z připravených okružních tras okolím Velkých Karlovic v délce od deseti do padesáti kilometrů. Jsou vytyčeny tak, aby si je mohli účastníci během pochodu kdykoli zkrátit či prodloužit podle počasí a nálady," popsala Leona Brázdilová z Resortu Valachy, který pochod organizuje.

Delší trasy jsou vedeny přes trojici místních rozhleden – Miloňová, Sůkenická a Ztracenec. Na nejdelší trase je turisté zvládnou v jediném dni obejít všechny tři a kromě nich i dva vrcholy v okolí s výškou kilometr nad mořem: nejvyšší vrch Vsetínských vrchů – Vysokou a rovněž Velký Javorník – nejvyšší vrchol Javorníků.

„Nejkratší trasa je délkou i převýšením vhodná i pro rodiče s dětmi. Od hotelu Galik postupně stoupá k rozhledně Miloňová a poté zpět lesy a loukami kolem chaloupek a dřevěné zvoničky do údolí Velké Hanzlůvky zpět ke Galiku," vylíčila Brázdilová.

Letní karlovská padesátka je určena také příznivcům dogtrekkingu, což je kynologický vytrvalostní sport, nazývaný také orientační pochod se psem. Je založen na překonávání mimořádných vzdáleností v časovém limitu.

Trasy Letní karlovské padesátky si oblíbili také běžci jako trénink pro extrémní závody. Na své si přijdou i příznivci geocachingu. Na trasách si mohou odlovit přes třicet keší. „Účastníci budou ve vybraných restauracích na trase nebo u odpočinkových altánků sbírat razítka na kartičky, které obdrží na startu. Až ji zaplní, dostanou diplom a kus pravého valašského frgálu," slíbila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Odměněn bude i nejstarší a nejmladší účastník. Na závěr se uskuteční večerní posezení u táboráku. Účastníci mohou na pochod vyrazit kdykoliv mezi sedmou hodinou ráno a jedenáctou dopoledne. Časový limit pro návrat je osm hodin večer.