Oslavy devadesáti let od otevření chaty se zúčastnila také vnučka Karla Puszkailera, který chatu v roce 1928 otevřel.

„Odmalička jsem bydlela v Ústí nad Labem. Ale kdykoli jsme tu jako děti byli na prázdninách, tak jsme chodili sem na chatu. A chodím tu dodnes a hledám, jestli se mi v hlavě neobjeví nějaké vzpomínky, jak to tady vypadalo. Je tu nádherně,“ zavzpomínala Eva Mintalová.

Okamžik, který se tu odehrál před devadesáti lety si nenechala ujít ani Eva Valová z Jablůnky. Turistiku dělá od svých patnácti let a ve svých osmasedmdesáti jí vděčí za zdravotní stav bez větších neduhů.

„Tady na Cáb jsme chodívali nejen na Štěpánské zpívání. Byla jsem tu aspoň čtyřicetkrát,“ vypočítává vitální důchodkyně, která prošla křížem krážem celou republiku.

Houby. Ilustrační foto.
Prší, ale lesy jsou prázdné. Hřiby mají přestávku

Generální sekretář KČT Mojmír Nováček označil ve své zdravici chatu za perlu a Beskydy za fenomenální pohoří.

„Jako jediné v České republice nebylo vysídlené. Kontinuita místních horalů stále trvá. Na seznamu beskydských turistických chat, kterých je více než stovka, je Vsacký Cáb určitě perlou,“ ujistil turista, který na chatu dorazil po trase z Dinotice.

Výletníky přivítala také šéfka KČT Zlínského kraje Libuše Tkadlecová.

„Chodila jsem tu s rodiči a moc ráda se tu vracím. Přála bych chatě, aby vydržela a byla stále turistickou chatou a nestal se z ní penzion,“ prohlásila.
S historií chaty a jejím osudem seznámil přítomné dlouholetý provozní Igor Levč.

„Na počátku je jeden velký šok. V červenci 1927 požádal Klub československých turistů slavnou městskou radu o udělení povolení ku stavbě turistické chaty na Cábu. Od požádání rady, včetně výkresové dokumentace, povolení, vykopání stavby a dokončení to trvalo jeden rok. Což je k nepochopení,“ obdivoval rychlost.

Jako vyhlídku a vsetínskou chloubu označil Vsacký Cáb hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Pro staré Vsetíňáky to býval vždycky cíl nedělní procházky s dětmi. Máme k tomu srdeční vztah. Přál bych si, abychom mohli tuto chatu brát pořád jako tu naši, aby ti, co ji budou provozovat, na turisty mysleli a byli na ně přívětiví,“ uzavřel hejtman.

Chatu Vsacký Cáb nechal postavit a jako útulnu ji otevřel 29. června 1928 Karel Puszkailer. Vsetínský lékárník, spoluzakladatel Klubu československých turistů ve Vsetíně a jeho dlouhodobý předseda.

Pekařská sobota ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm; sobota 14. července 2018
Mistři cechu pekařského soutěžili na Pekařské sobotě