Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Vsetín Jana Janouška jsou tyto hony spíše tradiční. „Pro nás to není nijak zvlášť významné období," prozradil. V minulosti se z listopadových honů nosilo daleko více zvěře. „Dneska už toho není tolik. Zvlášť zajíců je málo," posteskl si Jan Janoušek.

Význam honů podle něj celkově poklesl. Nyní jde spíše o společenskou událost. „Projdeme se s kamarády a podiskutujeme. Tady jde hlavně o to setkání," komentoval jednatel Janoušek.

Před samotným lovem je ale nutné dodržet některá důležitá opatření. Nezbytná je kontrola dokladů a vybavení, sepisuje se seznam účastníků. Celý den pak zakončí posezení u pečeného divočáka nebo guláše. Přístup na hon má i veřejnost.

Kontroly průkazů, zbraní i alkoholu

Myslivce každoročně kontrolují také policisté. Zaměřují se, mimo jiné, na kontroly alkoholu v krvi. „Tady žádný případ s alkoholem nepamatuji. Dotyčnému by pak hrozilo odejmutí zbrojního průkazu," vysvětlil Jan Janoušek.

Policisté se dále soustředí také na požívání dalších návykových látek. Kontrolují zbrojní průkaz, lovecký lístek a průkaz zbraně. „Pokud se držitel zbrojního průkazu dopustí v průběhu tří let dvou nebo více přestupků nebo trestního činu, ztrácí spolehlivost. Zbrojní průkaz je mu odebrán a zbraň jde do úschovny," popsala policejní mluvčí Lenka Javorková.

Obezřetní by měli být také turisté, pokud se vyskytnou v místě honu a uslyší výstřely. „Každý hon musí myslivci předem hlásit odboru životního prostředí. I tak ale nelze přesně vymezit prostory, do kterých by turisté neměli vstupovat. Honů je po celém okrese totiž velké množství," vysvětlila Lenka Javorková.

Statistika střelných zranění způsobených na honech je ale ve vsetínském okrese velice příznivá. „Za minimálně posledních pět let jsme žádná střelná zranění nezaznamenali," doplnila policejní mluvčí.