Přibývají talíře s ovčím i kozím sýrem, misky s tvarohem, máslem a pomazánkami, hrnce se škvarkovým sádlem a kyškou, aby „boží dar“ bylo čím zapít. Na třicet druhů chleba mohli v sobotu okusit návštěvníci informačního centra Zvonice na Soláni.
Zájem byl obrovský, venku se tvořily fronty. „Nabízíme třeba kváskový, ořechový, cibulový, podmáslový nebo s olivami. Na místě jsme jich upekly pět, zbývající přinesly naše kamarádky z okolí. V některých je mouka z obilí vypěstovaného na poličku Štěpána Marii kardinála Trochty v jeho rodné Francově Lhotě,“ připomíná pracovnice centra Alena Vašutová osobnost, na jejíž počest pořad Chleba z pece už několik let pořádají.
Helena Hanzelková měla jen pomoci s přípravou. „Nedalo mi to, a přinesla jsem k ochutnání své chleby slunečnicový a cibulový,“ usmívá se žena ze Štramberku.
Poprázdnu nepřijela ani Lucie Tomková z Frenštátu pod Radhoštěm. Kromě chlebů z dýně hokkaidó s vlašskými ořechy, podmáslového nebo s makovým olejem rozdávala lidem žitný kvásek. „Aby si ho mohli doma rozmnožit a upéct vlastní chléb,“ vysvětluje. Alena Janochová to má v plánu. „Za kvásek jsem moc ráda. Snažíme se péct zdravý žitný chleba. Určitě to ještě o víkendu zkusím,“ raduje se návštěvnice ze Žeranovic u Holešova.