Na území města je šedesát větví veřejného osvětlení (rozvaděčů), jejichž součástí je tři tisíce světelných bodů (sloupů) a na nich 3 250 svítidel.

„Jejich počet se přitom pravidelně mění a to jak na základě doplnění, rekonstrukcí či oprav, tak i na základě požadavků občanů,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Od roku 2013 Valašské Meziříčí každoročně žádá o dotaci na výměnu stávajících svítidel za nová s LED technologií. Díky dotacím se už podařilo vyměnit více než patnáct set svítidel.

„Za posledních sedm let se jednalo o investici přesahující jedenáct milionů korun, z čehož víc než čtyři a půl milionu pokryla dotace,“ upřesnil Stržínek.

Největším přínosem modernizace je podle něj úspora elektrické energie. „V případě LED svítidel činí až padesát procent,“ doplnil starosta.

Letos se modernizace sítě veřejného osvětlení bude týkat dolní části Hrachovce, Koutů a Vrbenské ulice.

„Od roku 2013 zavádíme i takzvané chytré osvětlení, které lze monitorovat a ovládat dálkově. To nám například pomáhá k rychlejšímu zjištění závad či regulaci osvětlenosti prostoru,“ doplnil Jaroslav Straka z odboru komunálních služeb radnice.

Děti z valašskomeziříčských základních škol si v zámku Žerotínů rozšířily povědomí o správném chování v dopravě, první pomoci či jízdě na kole. Jedním z "rádců" byl i herec a automobilový jezdec David Suchařípa; čtvrtek 20. února 2020
Co znamená cyklopiktokoridor aneb S Valašskou podle pravidel