Pro zdejší obyvatele a pacienty totiž bývají obzvláště vítanou a vzácnou návštěvou, která je svou bezprostředností a laskavostí často dojímá k slzám.

„Symbolicky to vyjadřuje smysl Tříkrálové sbírky, kterým je získat prostředky na pomoc potřebným a současně rozdávat radost lidem, kteří koledníkům otevřou dveře i svá srdce,“ uvedla ředitelka pořádající Charity Zdislava Odstrčilová.

Valašským Meziříčím dnes v rámci Tříkrálové sbírky procházely 54 skupiny koledníků.

Dalších několik desítek jich s koledou na rtech chodilo v okolních obcích. Obdivuhodnou obětavost projevil jeden z rodičů, jenž měl své děti původně jen přivést na místo srazu. Když zjistil, že vedoucí jejich skupiny onemocněl, zastoupil jej a s koledníky absolvoval celou obchůzku.

Částka, kterou se podařilo vybrat, bude známa počátkem příštího týdne, až budou pokladničky rozpečetěny a hotovost pozorně sečtena.

Zdislava Odstrčilová už ale ví, jak s penězi určenými pro valašskomeziříčskou Charitu naloží.

„Poslouží při zajištění provozu našich středisek, případně za ně pořídíme novou fasádu azylového domu pro matky s dětmi,“ plánuje. „Část prostředků poplyne na přímou pomoc lidem v tíživé životní situaci. Loni to například byl chlapec, který prodělal vážnou operaci.“