Zhruba takový obsah mělo varování, které v neděli dopoledne znělo opakovaně z tlampačů varovného systému ve Vsetíně. Bohužel ne všichni dokázali sdělení rozklíčovat.

Mnozí Vsetíňané si zpětně stěžovali na to, že hlášení rozhlasu vůbec není rozumět a informace si museli zjišťovat jinými cestami. „Byli jsme zrovna na Jasence a slyšeli jsme, že něco hlásí. Ale vůbec nebylo rozumět, o čem mluví. Naštěstí volala dcera a upozornila nás, že máme nedaleko huňáče,“ řekla redakci Jana Mrlinová.

Ohrada, kde se ještě v sobotu páslo pět ovcí. Přes noc je všechny roztrhal medvěd.
Medvěd se pro kořist vrátil

Připojil se Jasenčan Jiří Kovář. „Směrem na zahrádkářskou kolonii na Jasence není rozumět absolutně nic. Možná že na protějším kopci slyší lépe, ale my tady ne. Ampliony se překřikují jeden přes druhý, hlášení slyším najednou z více míst, je to nejasné,“ popsal Kovář.

Na nesrozumitelnost sdělení lidé ve velkém poukazovali také na sociálních sítích. Na radnici si ale podle místostarosty Vsetína Tomáše Pifky oficiální cestou zřejmě nikdo nestěžoval. Pifka také uvedl, že ve vsetínské místní části Janišov, kde bydlí, bylo hlášení rozumět. „Když ale například foukne někde vítr, mohl by být problém,“ připustil.

Radnice pravidelně hlásiče kontroluje

Pracovníci městského úřadu hlásiče pravidelně kontrolují. „Pokud by se stalo, že někdo narazí na nefunkční hlásič, prosíme o sdělení závady na služebnu městské policie,“ vyzval Tomáš Pifka.

Varovný systém funguje ve Vsetíně od roku 2003. Tehdy o možném nebezpečí informovalo obyvatele osmdesát hlásičů. Postupně se systém rozšířil až na současných 155 hlásičů. Dohromady stál 3,7 milionu korun.

Chovatel Jaromír Machala z Horní Jasenky ukazuje na místo, kde se objevil ze soboty na neděli medvěd. Roztrhal mu pět ovcí.
U Vsetína se objevil medvěd. Roztrhal ovce a zničil včelíny na Horní Jasence

Varovný systém nenahradí rozhlas

Na „kvalitnější vysílání“ se ale zřejmě lidé ve Vsetíně těšit nemohou. Podle vedoucího oddělení havarijního a krizového řízení vsetínské radnice Rostislava Křupaly se totiž nejedná o obecní rozhlas, ale rozhlasový varovný systém.

V první řadě má varovat obyvatele před možným nebezpečím jednotným varovným signálem. Že lze i hlásit informace, je podle Křupaly pouze doplněk. „Náš varovný systém nemá parametry rozhlasu. Pokud bychom chtěli systém, který by to uměl, stál by třikrát tolik než současný. Tedy něco kolem dvanácti milionů,“ odhadl Křupala.

V údolí Vranča v Novém Hrozenkově se ve čtvrtek 13. září 2018 objevil medvěd.
Nezvaný host vylekal Hrozenkov. Stokilový medvěd se objevil u školky

K upozornění na mimořádné události je podle něj nynější vybavení dostačující. „Celkem sto pětapadesát hlásičů obsáhne celý Vsetín. Jsou v Semetíně, na Sychrově i v Janišově. Například na Jasence je jich dvanáct,“ spočítal vedoucí oddělení havarijního a krizového řízení.

Vsetín má šestadvacet tisíc obyvatel. „Ne každý hlášení uslyší. Záleží také na povětrnostních vlivech. Varovný signál ale slyšet je. A na lidech potom je, aby si třeba zavolali na úřad a zjistili, co se v danou chvíli děje,“ poradil Křupala.