Víkend ve skanzenu: představení řemesel i kácení máje

Kdy: sobota 27. května
Kde: Rožnov pod Radhoštěm
Den plný zábavy a tvoření si budou užít děti v sobotu 27. května v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Uskuteční se tady program Slabikář devatera řemesel.

Jak název napovídá, malé i velké čeká devět příležitostí vyzkoušet si tradiční řemesla. „Letos jsme připravili možnost vyzkoušet si výrobu lodiček z kůry, batikování a malování kraslic. Předvádět se bude provaznictví, košíkářství, voskařství, tkaní na tkalcovském stavu a modelování z hlíny. Zkušení lektoři své řemeslo nejen představí, ale také zájemce naučí. Na památku si tak budete moci odnést originální výrobek,“ pozval Jindřich Ondruš, ředitel muzea. V doprovodném programu od 13 hodin vystoupí Cimbálová muzika Strunečka ZUŠ Zlín a v 15 hodin se děti mohou těšit na Divadlo V batohu s pohádkou Kašpárek a ježibaba.

O den později v neděli 28. května se v Dřevěném městečku uskuteční tradiční lidová slavnost Kácení máje. Letošního kácení se od 14 hodin ujme Cimbálová muzika Soláň s tanečníky

Ilustrační foto.
Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Cimbálfest vrcholí

Kdy: sobota 27. května
Kde: zámek Kinských ve Valašském Meziříčí
Mezinárodní festival cimbálu ve Valašském Meziříčí se dnes přehoupl do čtvrtého dne. Program je opět nabitý. V odpoledním programu se pobaví především děti, a to od 15 hodin v zámku Kinských, kde se odehraje představení žáků hudebního a literárně-dramatického oboru místní Základní umělecké školy Alfréda Radoka. Ve vystoupení s názvem Co vyprávjajú Valašky a Valaši děti uvedou strašidelné vyprávěnky, které jsou inspirované dílem sběratelky lidových pověstí, spisovatelky a kronikářky Velkých Karlovic Heleny Mičkalové.

Galakoncert vítězů Cimbálfestu začne v 18 hodin v sále Kulturního zařízení. „Zahrají nejlepší mladí cimbalisté, laureáti soutěže. Pořadem provede předseda odborné poroty, cimbalista Jan Mikušek," přiblížila mluvčí festivalu Barbora Janečková. Ve 20 hodin začíná premiéra pořadu Náš svět v režii Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Uskuteční se v amfiteátru u zámku Kinských a podle pořadatelů půjde o velký zážitek. „Spojení lidového tance se současným scénickým tancem je obsahem celého díla i nás samotných. Žijeme v moderním světě a milujeme lidovou kulturu," poodhalil téma pořadu choreograf Rudolf Danajovič. Cimbálový festival zakončí v neděli 28. května dopolední Matiné s Diakonií ČCE a kapelou Ruky na dudy, která zahraje od 11 hodin v evangelickém kostele.

Výšlapem na Radhošť oslaví uzamčení země před těžaři

Kdy: neděle 28. května
Kde: Pustevny, Radhošť
Slavnostní výstup z Pusteven na Radhošť při příležitosti 10. výročí uzamčení země Valašské před těžaři se uskuteční v neděli 28. května. Akce se kromě krojovaných a portášů zúčastní celá řada starostů, zástupců institucí či spolků, kteří před 10 lety dekret o uzamčení země podepsali. Na Radhošti bude hrát cimbálová muzika Kotár z Rožnova pod Radhoštěm. Procesí vykročí z Pusteven v 10 hodin. Dekretem o uzamčení země Valašské vyjádřilo šestadvacet beskydských obcí a spolků zastupujících téměř 200 tisíc lidí svůj nesouhlas se záměry těžit v Beskydech uhlí.

„Dekret tehdy vynesl pod prapory jednotlivých měst a obcí průvod několika stovek lidí, v jehož čele kráčel regiment portášů. Nechyběl tehdy ani tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík," popsal Marian Žárský ze spolku Naše Beskydy. Dekret uložili do základů radhošťské kaple sv. Cyrila a Metoděje. „Tím jsme uzamkli naši zemi před těžaři na sto let. V neděli oslavíme první dekádu, tak ještě devadesát a máme splněno," doplnil předseda spolku Stanislav Uruba.

V  sobotu se stane králem dvanáctiletý Petr Španěl.
Vlčnovský král Petr Španěl pojede v kroji své maminky

V Ratiboři pošestnácté zvolí gulášového krále

Kdy: sobota 27. května
Kde: Ratiboř
Šestnáctý ročník festivalu O gulášového krále se uskuteční v sobotu 27. května v Ratiboři. Tradiční kulinářská akce je také spojená s Jarním výšlapem. Vše se bude odehrávat v areálu hasičského domu. Od 7 hodin ráno tady začnou soutěžící zapalovat ohně pod kotly a připravovat guláše a v 8 hodin startuje výšlap pro milovníky turistiky. „Pro turisty jsme připravili dvě tratě. Osmikilometrovou i pro kočárky a delší dvacetikilometrovou, která prochází nejvyššími vrcholy Ratiboře. Pro soutěžící gulášníky jsme přichystali osm kilo masa, ze kterého musí uvařit do dvanácti hodin pětašedesát porcí guláše," informoval místostarosta Ratiboře Martin Žabčík.

Doplnil, že kromě masa dostanou také cibuli, sádlo, hladkou mouku a základní koření. Použití tajných přísad pravidla povolují. O titul gulášového krále bude letos usilovat osmnáct soutěžících z okolních vesnic, ale přijedou i borci z Dolní Bečvy, Valašského Meziříčí nebo Lutoniny. Při vaření bude dopoledne v areálu vyhrávat cimbálová muzika. Půl hodiny po poledni začíná prodej gulášů a ve 13 hodin bude vyhlášen letošní gulášový král.
V odpoledním programu mohou návštěvníci zhlédnout barmanskou show, křest nového hasičského auta nebo vystoupení Železného Zekona. Od 15 hodin předvedou své umění místní populární soubory, dětský Kosáček a mužský soubor Kosáci. Poté zahraje k poslechu formace Minikosovci. Od 20 hodin začíná tradiční zábava za doprovodu kapely Kosovci.

Vodácký víkend na Bystřičce otevře letošní sezonu

Kdy: sobota 27. května
kde: přehrada Bystřička
Oddíl vodních sportů TJ Sokol Bystřička pořádá o víkendu ve spolupráci s Povodím Moravy a obcí Bystřička sedmnáctý ročník Vodáckého víkendu.

V sobotu 27. května si milovníci vodních sportů užijí sjezd říčky pod přehradní nádrží. Pořadatelé zvýší průtok od 9 do 15 hodin.

Tradiční akci, které se poslední roky účastní tisícovka lidí, přeje letos i předpověď počasí. „Podle toho, co hlásí, by mělo být ideální počasí pro vodáky. Očekáváme, že korytem se proženou až tři stovky lodí. Hlásí se nám vodáci z Čech, Slovenska i Poláci," informovala za pořádající Sokol Bystřička Jitka Smilková.

Pravidla se od předchozích let příliš nezměnila. Vodu mohou jet vodáci ve vlastních lodích a pro zájemce, kteří je nemají, připravili pořadatelé rafty i s posádkou. „Máme pět lodí se zkušenými rafťáky. Kdo se ještě necítí nebo nemá potřebné vybavení, může se svézt na našich lodích," pozvala Smilková.

Na vodáky čeká asi deset akčních splávků až dva metry vysokých. Pořadatelé zajistili dopravu lodí i osob z cíle zpět na start. Sjezd se tedy dá zopakovat i sedmkrát.

Startovné je třicet korun na osobu a den. Sjezd na vlastní nebezpečí.